Toyota Land Cruiser, 1951 έως σήμερα: 70 χρόνια θρυλικό 4x4 [videos]

Toyota Land Cruiser, 1951 έως σήμερα: 70 χρόνια θρυλικό 4x4 [videos]

Με παρουσία από το 1951, το Toyota Land Cruiser γιορτάζει εφέτος τα 70 του χρόνια. Και η Toyota Gazoo Racing ανέλαβε από εφέτος την ανακατασκευή ανταλλακτικών για παλαιότερα μοντέλα.

Toyota Jeep BJ

Η Toyota αποκάλυψε τον Ιούνιο του 2021 τη 13η γενιά του Land Cruiser, του εμβληματικού της 4x4 - μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί στο site της Toyota Hellas.. Το θρυλικό μοντέλο γιορτάζει φέτος την 70ή επέτειό του, αφού η πρώτη γενιά που ονομαζόταν Toyota Jeep BJ λανσαρίστηκε επίσημα το 1951. Έτσι, το όνομα «Land Cruiser» ή Rando-Kuruza στα γιαπωνέζικα είναι το τρίτο μακροβιότερο όνομα SUV σε συνεχή παραγωγή, υπολειπόμενο μόνο των Chevrolet Suburban (1934) και Ford F-Series (1948) -και τέταρτο σε όλες τις κατηγορίες αν δεχτούμε ότι τρίτο είναι το Morgan 4/4 (1936). 

Με την ευκαιρία των γενεθλίων του Land Cruiser, η Toyota ανακοίνωσε επίσης την έλευση ορισμένων ανακατασκευασμένων ανταλλακτικών για την γκάμα των Land Cruiser 40 Series που κατασκευάστηκε μεταξύ 1960 και 1984. Ο Ιάπωνας κατασκευαστής προσφέρει επίσης μια φόρμα για την αξιολόγηση αιτημάτων για ανταλλακτικά και για άλλες γενιές του θρυλικού 4x4.

Toyota AK10
Οι παππούδες του Land Cruiser ήτα δύο μοντέλα που φτιάχτηκαν από το αμερικανικό Willys ΜΒ (Jeep) που έπεσε στα χέρια των Γιαπωνέζων όταν οι υποχωρούντες Αμερικανοί εγκατέλειψαν τις Φιλιππίνες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρώτο ήταν το Yon-Shiki Kogata Kamotsu-Sha και το δεύτερο το AK10 που βλέπετε στη φωτογραφία. Το ΑΚ10 μελετήθηκε με reverse engineering, οπότε και ήταν παρόμοιο με το αμερικανικό τζιπάκι, και φορούσε 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα 2.259 cc συνδυασμένο με 3τάχυτο χειροκίνητο σασμάν και transfer box δύο ταχυτήτων.


Η ιστορία του τζιπ της Toyota ξεκινά το 1950, όταν για τις ανάγκες του Πολέμου της Κορέας δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα ελαφρύ στρατιωτικό χρηστικό όχημα. Έτσι, οι ΗΠΑ παρήγγειλαν στην Toyota να κατασκευάσει 100 αυτοκίνητα πιθανότατα με τις προδιαγραφές του νέου Willys (American Bantam BRC 60 Mark II).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 12+1 μοντέλα που έκαναν την Toyota ό,τι είναι σήμερα

Η Toyota είχε ήδη την εμπειρία κατασκευής ενός τέτοιου οχήματος από το 1942, καθώς είχε εξελίξει το πρωτότυπο AK10. Όχημα που ήταν στην ουσία του ένα αντίγραφο του Bantam GP με τη μέθοδο του reverse-engineering. Βέβαια, μιλάμε μόνο για εμπειρογνωσία, καθώς το μεταπολεμικό Toyota Jeep BJ ήταν εντελώς διαφορετικό αυτοκίνητο από το AK10 και δεν κληρονόμησε κανένα μηχανικό μέρος του. Ωστόσο, πολλά μαθήματα που αντλήθηκαν κατά την εξέλιξη του AK10 εφαρμόστηκαν κατά την εξέλιξη του BJ.

Toyota Jeep BJ prototype 1951-1952
To πρωτότυπο BJ ξεκίνησε την εξέλιξή του το 1951, με τους Ιάπωνες να κρίνουν ότι η χωρητικότητα και η ροπή του κινητήρα ήταν τέτοιες που δεν χρειαζόταν το αυτοκίνητο κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού.


Το πρωτότυπο Toyota Jeep BJ λοιπόν εξελίχτηκε τον Ιανουάριο του 1951 και ήταν πιο κοντά στο Land Rover Series I παρά στο ορίτζιναλ Jeep. Ως εκ τούτου ήταν μεγαλύτερο από το τελευταίο, αλλά και πιο ισχυρό. 

Κάτω από το καπό φορούσε το μαντεμένιο βενζινοκίνητο μοτέρ Type B της Toyota, με χωρητικότητα 3,4 lt, έξι κυλίνδρους σε σειρά, επικεφαλής βαλβίδες, 85 PS στις 3.600 rpm και 215 Nm στις 1.600 rpm.

Toyota Jeep BJ prototype Type B engine 1951-1952
O Type B του BJ είχε χωρητικότητα 3.386 cc και εδώ βρισκόταν στην εκδοχή του με την υψηλότερη συμπίεση (6,9:1) αποδίδοντας τη μέγιστη ροπή των 215 Nm στις 1.600 rpm. Αργότερα αντικαταστάθηκε από τον παρόμοιο Type F των 3,9 lt που έγινε διάσημος ως ο κινητήρας των Land Cruiser: Μπόλικο μαντέμι, πολύ ροπή σε λίγες στροφές και ακατάλυτη αξιοπιστία. 


Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι ο Type B ήταν αντίγραφο του κινητήρα Chevrolet 207 και κατασκευαζόταν κατόπιν αδείας (1938-1951), αλλά με μετρικές διαστάσεις και μικρές αναθεωρήσεις που ταίριαζαν στην JDM.

Όσον αφορούσε τη μετάδοση, το νέο Toyota Jeep BJ ήταν πισωκίνητο και κατ’ επιλογή τετρακίνητο, όπως ακριβώς και το Jeep, αλλά χωρίς κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού των σχέσεων, κοινώς «κοντό». Για να δείξει δε την ικανότητα του Toyota BJ και ότι δεν χρειαζόταν transfer box για κοντές σχέσεις, ο οδηγός εξέλιξης του BJ, Ichiro Taira, ανέβηκε με το αυτοκίνητο ψηλά στο βουνό Fuji και έγινε ο πρώτος που κατάφερε κάτι τέτοιο.

Toyota Jeep BJ prototype 1951-1952
Tο όνομα «Land Cruiser» επινοήθηκε από τον τεχνικό διευθυντή της Toyota, Hanji Umehara, το 1955. Πιστεύεται ότι ήταν εμπνευσμένο από το βρετανικό Land Rover, καθώς κατά δήλωση του Umehara, η εταιρεία δεν θα ήθελε για το θρυλικό της 4x4 ένα όνομα που θα υπολείπεται έστω και κατ' ελάχιστο του ευρωπαϊκού και αμερικανικού ανταγωνισμού.


Οι δοκιμές που ακολούθησαν τους επόμενους μήνες και ειδικά αυτές στο βουνό Fuji εντυπωσίασαν τους Εφέδρους της Εθνικής Αστυνομίας (η σημερινή ιαπωνική Εθνοφυλακή) υπό την εποπτεία των οποίων εξελισσόταν το αυτοκίνητο. Η οποία τελικά δεν άργησε να παραγγείλει 289 κομμάτια, επιλέγοντας το BJ για υπηρεσιακό περιπολικό της.

Ωστόσο. για τα επόμενα δύο χρόνια, η παραγωγή δεν κλιμακώθηκε και οι παραγγελίες του BJ κατέγραφαν χαμηλές πτήσεις. Η τακτική Αστυνομία προτιμούσε να προμηθεύεται το Mitsubishi Jeep, ένα Jeep Willys που κατασκευαζόταν από την ιαπωνική εταιρεία κατόπιν αδείας. Μόνο από το 1953, η παραγωγή μπήκε σε μια κανονικότητα, όταν το Toyota BJ μετατράπηκε σε ΙΧ και έφτασε στις αντιπροσωπείες.

Toyota Jeep BJ 1954-1955
To 1954, το BJ διατέθηκε και ως FJ, με το μοτέρ Type F που απέδιδε 126 PS και 289 Nm. Κινητήρας που ανταποκρινόταν με περισσή επάρκεια στα μοντέλα FJ-J (με γυμνή πίσω καρότσα), αυτοκίνητα με μετασκευάζονταν ή τους τοποθετούνταν προσθήκες για ειδική χρήση (π.χ. πυροσβεστικά).


Για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες, δρομολογήθηκε η παραγωγή και το μοντάρισμα των σασί και των αξόνων στο εργοστάσιο της Honsya, ενώ η καροσερί και το βάψιμο γινόταν εργολαβικά από την Arakawa Bankin Kogyo KK. Έναν χρόνο αργότερα, το 1954, άλλαξε το όνομά του σε «Land Cruiser», εγκαταλείποντας το πατρώνυμο «Jeep» διατηρώντας όμως το «B/FJ».

Το 1955, η Toyota ανανέωσε το Land Cruiser για να το εκπολιτίσει, με τo 20 Series. Παράλληλα όμως εξελίχτηκε και η σιλουέτα του. Αυτή η δεύτερη γενιά ταίριαζε περισσότερο στον πολιτικό χαρακτήρα του, προσφέροντας πολλά στιλ αμαξώματος: Μαλακή οροφή, pick-up, δύο ή 4 πόρτες…

Toyota Land Cruiser FJ pick-up
H διεύρυνση της γκάμας στη γενιά 20 Series δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να γίνει το Land Cruiser εξαγώγιμο μοντέλο. Όπως αυτό το pick-up FJ28L του 1958–60 που βλέπουμε στη φωτογραφία.


Αλλά δεν παρέλειψε να διαθέτει εκδόσεις και για τους επαγγελματίες με συγκεκριμένες παραλλαγές, όπως και για την αστυνομία ή τους πυροσβέστες. Όμως αυτή η δεύτερη γενιά απετέλεσε και εξαγώγιμο είδος για τη Βόρειο Αμερική και άλλες διεθνείς αγορές, περιλαμβανομένης της Ευρώπης.

Το 1960, λανσαρίστηκε η τρίτη γενιά. Το Land Cruiser 40 Series έγινε λίγο πιο μοντέρνα και διατίθετο σε εκδόσεις με διαφορετικά μεταξόνια, καλύπτοντας ακόμη περισσότερες.

Toyota Land Cruiser FJ45V 1960-1963
Το 1960, τo 20 Series αναβαθμίστηκε σε 40 Series και το Land Cruiser απέκτησε κοντό κιβώτιο διατηρώντας όμως τα βασικό 3τάχυτο σασμάν. Εδώ το βλέπουμε στην 5θυρη ιαπωνική εκδοχή FJ45V του 1960-1963.


Μια πιο εξελιγμένη 5θυρη παραλλαγή, 55 Series λανσαρίστηκε το 1967. Στη συνέχεια οι δύο αυτές εκδόσεις, 3θυρη και 5θυρη, θα ακολουθούσαν βίο παράλληλο. 

Η 40 Series θα αντικαθίστατο 24 χρόνια ύστερα από το λανσάρισμά της από τη 70 Series, το 1984, ενώ η 55 Series θα ξεθώριαζε λίγο νωρίτερα, το 1980, εμπρός στο νέο, πιο πολυτελές, 5θυρο Land Cruiser Series 60.

Τoyota Land Cruiser line-up 50 Series
H γκάμα των '60s: Land Cruiser 55 Series (1967), Land Cruiser 40 Series Hardtop (1960) και Canvas Top (1960).


Το Land Cruiser θα συνέχιζε να εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο, δίνοντας όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην άνεση των επιβατών.... 80 Series, 100 Series… Έτσι έγινε πολύ πιο πλούσιο, όπως στις εκδόσεις 120 Prado Series και 200 Series Station Wagon της δεκαετίας του ’00. 

Ωστόσο, δεν θα εγκατέλειπε την ικανότητά του να διασχίζει δύσβατα τερέν και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ικανότητα που πολλές φορές έθετε τη γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου -και επαγγελματικής επάρκειας φυσικά.

Toyota Land Cruiser 40 Series
Μπορεί να πέρασαν 60 χρόνια, το 40 Series όμως χρησιμοποιείται ακόμα σε επαγγελματικά σε μπόλικες χώρες, όπως στη φωτογραφία για ψάρεμα στα ΗΑΕ.


Και δεν είναι τυχαίο που κάποιες από τις εκδόσεις του Land Cruiser συνεχίζουν εδώ και 50 χρόνια να παρέχουν της καλές υπηρεσίες τους σε ορυχεία στην Αυστραλία ή στη συγκομιδή λαχανικών στην Κόστα Ρίκα. Για να μην πούμε ότι μαζί με το Hilux αποτελούν το «υπηρεσιακό» αυτοκίνητο-σκυλί του ISIS και του Ισλαμικού Κράτους. 

Προφανώς το παραπάνω μπορεί να μην περιποιεί τιμή για το επικοινωνιακό στάτους του Land Cruiser, αλλά είναι μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη της αξιοπιστίας του σε ένα εχθρικό περιβάλλον και με «κατόχους» που δεν ξέρουν τι πάει να πει «service». 

Πραγματικό best-seller, το Land Cruiser, από το 1951 μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το ορόσημο των δέκα εκατομμυρίων μονάδων (Αύγουστος 2019), έχοντας φτάσει τις 10,5 εκατ. πωλήσεις.

Δείτε πώς εξελίχτηκε η γενεαλογία του Land Cruiser από το 1951
Toyota Land Cruiser lineage

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube