X-Mode: Πώς λειτουργεί η τετρακίνηση του Toyota bZ4X; [video]

X-Mode: Πώς λειτουργεί η τετρακίνηση του Toyota bZ4X; [video]

Με ένα ενδιαφέρον video η Toyota έρχεται να μας δείξει τις τρεις διαφορετικές off-road λειτουργίες του νέου ηλεκτρικού της SUV, bZ4X, το οποίο φιλοδοξεί να κινείται το ίδιο άνετα εντός και εκτός δρόμου.

Είναι ίσως παράδοξο αλλά σε μία εποχή όπου περισσότερα από τα μισά νέα αυτοκίνητα της αγοράς είναι SUV, πρακτικά ελάχιστες είναι οι προτάσεις που μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική off-road κίνηση. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία έρχεται να αμφισβητήσει η Toyota, με ένα video που αναλύει τη λειτουργία του συστήματος τετρακίνησης X-Mode.

Το X-Mode έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με τη Subaru, μία εταιρία με πολύ σοβαρή ιστορία και τεχνογνωσία σε τετρακίνητα μοντέλα. Όπως λοιπόν αναφέρουν οι Ιάπωνες, το Toyota bZ4X είναι σε θέση να προσφέρει κορυφαία για την κατηγορία χαρακτηριστικά εκτός δρόμου, με το πάτημα ενός κουμπιού.

Για την ενεργοποίηση του X-Mode θα πρέπει το αυτοκίνητο να είναι σταθμευμένο ή να κινείται με ταχύτητα μικρότερη των 20 km/h. Με κάθε πίεση του σχετικού μπουτόν ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ των Snow/Dirt και Deep snow/Mud.

Toyota

Η πρώτη επιλογή είναι πιο κατάλληλη για χιόνι, πάγο και χώμα, ενώ η δεύτερη για πιο ακραίες συνθήκες όπου οι τροχοί πρακτικά βουλιάζουν, όπως σε άμμο, λάσπη ή πολύ χιόνι. Σε κάθε περίπτωση είναι τα ηλεκτρονικά που αναλαμβάνουν να αναγνωρίσουν και κατόπιν να ελέγξουν την όποια ολίσθηση των τροχών, αναδρομολογώντας την ισχύ στους τροχούς με την περισσότερη πρόσφυση. 

Πέραν του X-Mode υπάρχει διαθέσιμο το DAC (Downhill Assist Control) που μπορεί να βοηθήσει σε κατωφέρειες, καθώς και το Grip Control, ως ένα επιπρόσθετο μέτρο ασφαλείας. Το συγκεκριμένο διατηρεί σταθερά μία πολύ μικρή ταχύτητα, είτε το αυτοκίνητο κινείται σε ανωφέρεια, είτε σε κατωφέρεια. Διαθέτει μάλιστα και πέντε επίπεδα ώστε ο οδηγός να μπορεί να επιλέξει πόσο αργά θα πρέπει να κινείται ώστε να μην απωλέσει τον έλεγχο. 
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube