Τεχνολογία προβολής πληροφοριών στο δρόμο από τη Ford [video]

Τεχνολογία προβολής πληροφοριών στο δρόμο από τη Ford [video]

Εάν η προβολή πληροφοριών στο οπτικό πεδίο του οδηγού μέσω των συστημάτων HUD σας φαίνεται αρκετά προχωρημένη, η Ford με το νέο φωτιστικό της σύστημα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα.

Η οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες μπορεί να αποβεί αρκετά επικίνδυνη. Παρότι η κίνηση είναι σαφώς μειωμένη -ειδικά σε δρόμους χωρίς επαρκή φωτισμό- τα ποσοστά ατυχημάτων παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά. Και αυτό είναι λογικό, με δεδομένο ότι η όραση του οδηγού περιορίζεται μέχρι το σημείο που μπορούν να φωτίσουν επαρκώς οι προβολείς του αυτοκινήτου του. Ένα όχημα που ταξιδεύει με 90 km/h καλύπτει 25 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και μια φευγαλέα ματιά στην οθόνη του αυτοκινήτου μπορεί να οδηγήσει σε «τυφλή οδήγηση» για δέκα μέτρα ή περισσότερο. Σε έναν δρόμο που δεν φωτίζεται, εύκολα μπορεί ο οδηγός να χάσει μία πινακίδα ή -ακόμα χειρότερα- μία στροφή. 

Εδώ κάπου έρχεται η Ford να δώσει τη λύση, μέσω ενός καινοτόμου συστήματος προβολής πληροφοριών υψηλής ανάλυσης στο οδόστρωμα. Χρησιμοποιώντας τα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου, είναι σε θέση να προβάλλει στο δρόμο στοιχεία για τον καιρό, τα όρια ταχύτητας αλλά και την πορεία του δρόμου, όπως και τυχόν πλατείες όπου θα φτάσει το αυτοκίνητο μετά από λίγο. 

Για παράδειγμα, μια διάβαση πεζών θα μπορούσε να προβληθεί στο δρόμο, τόσο για τη θέα του οδηγού όσο και του πεζού, σε περιπτώσεις όπου η υπάρχουσα οδική σήμανση είναι ξεθωριασμένη ή ασαφής. Άλλες δυνατότητες περιλαμβάνουν την εμφάνιση μιας διαδρομής που πρέπει να ακολουθήσει ο οδηγός για να διασφαλίσει ότι οι ποδηλάτες περνούν σε ασφαλή απόσταση.

ford

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Lars Junker από το τμήμα Advanced Driver Assistance Systems της Ford of Europe, «αυτό που ξεκίνησε ως παιχνίδι με ένα φως προβολέα και έναν κενό τοίχο θα μπορούσε να οδηγήσει τις τεχνολογίες φωτισμού σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Υπάρχει τώρα η δυνατότητα να κάνουμε πολλά περισσότερα από το να φωτίζουμε απλώς το δρόμο μπροστά, ώστε να συμβάλλουμε στη μείωση του άγχους που συνεπάγεται η οδήγηση τη νύχτα. Ο οδηγός θα μπορούσε να πάρει βασικές πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται ποτέ να πάρει τα μάτια του από το δρόμο».

Προς στιγμή η Ford δεν έχει δώσει πληροφορίες για το πότε σκοπεύει να περάσει τους νέους, υψηλής ανάλυσης προβολείς σε παραγωγή. Ούτε φυσικά και σε τι αυτοκίνητα θα τους δούμε. Πιστεύουμε όμως πως δεν θα αργήσει πολύ αυτή η ώρα, τουλάχιστον για τα premium μοντέλα της.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube