Τα ψηφιακά φώτα της Mercedes-Maybach μας καθοδηγούν [+video]

Τα ψηφιακά φώτα της Mercedes-Maybach μας καθοδηγούν [+video]

Προβάλλουν σημαντικές πληροφορίες στο οδόστρωμα και, κατά τη Mercedes, είναι «το μέλλον στα φώτα των αυτοκινήτων».

Το σύστημα Digital Light έκανε το ντεμπούτο του στην παραγωγή με τη νέα Mercedes-Maybach S-Class.

Είναι ένα σύστημα φώτων σχεδιασμένο για να μην τυφλώνει τους άλλους και να προβάλλει σύμβολα στο οδόστρωμα που να βοηθούν τον οδηγό –και άλλους χρήστες του δρόμου– σε δύσκολες καταστάσεις.

Με βάση την τεχνολογία Multi Beam που ήδη προσφέρεται σε κάμποσα μοντέλα της Mercedes-Benz, κάθε φωτιστικό σώμα νέας γενιάς Digital Light έχει 4 στοιχεία, που το καθένα τους περιέχει 1.024 τσιπάκια LED τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν ανεξάρτητα. Το αυτοκίνητο έχει δηλαδή 8.192 τέτοια «έξυπνα» LEDάκια.

Όλο το σύστημα είναι συνδεδεμένο με κάμερες και άλλους αισθητήρες που λένε στα φώτα πότε και πώς να προσαρμοστούν σε διάφορες κυκλοφοριακές καταστάσεις. Οι υπολογιστές πάνω στο αυτοκίνητο εκτιμούν την ένταση, την ποιότητα και την κατεύθυνση που πρέπει να έχει ο φωτισμός σε κάθε περίπτωση, δίνοντας εντολή για τη βέλτιστη σχετική προσαρμογή της φωτεινότητας και της γωνίας της δέσμης των φώτων.

Προσαρμογή της δέσμης κάνουν και άλλα συστήματα φώτων, όμως το σύστημα της Mercedes διαφέρει στην ικανότητα εκτίμησης των κυκλοφοριακών συνθηκών αλλά και διαφόρων άλλων παραγόντων, προβάλλοντας επιπλέον καθοδηγητικά σύμβολα, όχι σε οθόνες ή στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, αλλά πάνω στο οδόστρωμα.

Για παράδειγμα, το Digital Light μπορεί να προβάλει γραμμές καθοδήγησης, σαν αυτές που βλέπουμε σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, βοηθώντας τον οδηγό να ακολουθήσει την ασφαλέστερη πορεία. Όταν π.χ. το αυτοκίνητο συναντήσει οδικά έργα, δύο φωτεινές γραμμές προβάλλονται στις άκρες του δρόμου για τον σωστό προσανατολισμό και τη σωστή πλοήγηση μέσα από τους κώνους και τις μπαριέρες.

Το σύστημα μπορεί και να κατευθύνει την προσοχή του οδηγού σε πεζούς που βρίσκονται πάνω ή κοντά στο δρόμο, προβάλλοντας ένα βέλος που να τους δείχνει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Νέα, ψηφιακή τεχνολογία φωτισμού από τη Mercedes-Benz

Το Digital Light συνεργάζεται επίσης με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου, όπως το Distronic. Όταν ο οδηγός ενεργοποιήσει το ενεργό cruise control ή αλλάξει τις ρυθμίσεις του,  προβάλλεται ένα αντίστοιχο σύμβολο στο δρόμο, μπροστά από το αυτοκίνητο. Ομοίως, όταν το σύστημα ανιχνεύσει τάση του οδηγού να φύγει από τη λωρίδα του, επίσης προβάλλει ένα σχετικό σύμβολο για να τον προειδοποιήσει.

Προς το παρόν υπάρχουν μερικά σύμβολα διαθέσιμα για όταν ξεκινήσει η –περιορισμένης κλίμακας– παραγωγή του Digital Light. Όσο εξελίσσεται η συγκεκριμένη τεχνολογία, θα προστίθενται κι άλλα.

Ένα σύμβολο χαμηλής πρόσφυσης προβάλλεται στο δρόμο όταν το αυτοκίνητο αντιληφθεί ότι το οδόστρωμα γλιστράει. Το σύμβολο των οδικών έργων προβάλλεται πριν ο οδηγός τα συναντήσει, ενώ το σύμβολο οπίσθιας σύγκρουσης προειδοποιεί όταν πλησιάζουμε γρήγορα το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Για το σύμβολο διατήρησης λωρίδας μιλήσαμε ήδη και υπάρχει επίσης ένα σύμβολο για όχημα στο τυφλό σημείο. Τέλος, μπορεί να προβάλλεται στο δρόμο η ταχύτητα του αυτοκινήτου ή το όριο ταχύτητας στο συγκεκριμένο σημείο.

Στο μέλλον, η Mercedes σχεδιάζει να επεκτείνει τον αριθμό των συμβόλων ώστε να περιλαμβάνουν δείκτες αλλαγής κατεύθυνσης, π.χ. σε διασταυρώσεις, όταν λείπει η σχετική διαγράμμιση με τα βέλη στο οδόστρωμα.

Η Mercedes δεν λέει πόσο γρήγορη θα είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας Digital Light και πότε θα διατεθεί σε λιγότερο ακριβά μοντέλα της εταιρείας.

[Πηγή: Mercedes-Benz]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube