Τα «έξυπνα» φώτα του νέου Ford Focus [video]

Τα «έξυπνα» φώτα του νέου Ford Focus [video]

H νέα τεχνολογία ρυθμίζει τη δέσμη των φώτων ανάλογα με το δρόμο μπροστά από το αυτοκίνητο.

Το σύστημα λαμβάνει υπόψη τα σήματα κυκλοφορίας και τη διαγράμμιση του δρόμου για να ρυθμίσει τη δέσμη των προβολέων έτσι ώστε ο οδηγός να βλέπει καλύτερα και να οδηγεί πιο άνετα, με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Για παράδειγμα, η δέσμη των προβολέων του νέου Ford Focus μπορεί να διευρυνθεί όταν το αυτοκίνητο πλησιάζει σε κυκλική πλατεία, ώστε ο οδηγός να μπορεί να διακρίνει καλύτερα τυχόν ποδηλάτες ή πεζούς στην άκρη του δρόμου.

Αντί να επαφίεται σε χάρτες GPS, που μπορεί να μην ανταποκρίνονται στις τελευταίες αλλαγές, η νέα τεχνολογία της Ford πληροφορεί σε πραγματικό χρόνο καθώς το Adaptive Front Lighting System (φώτα προσαρμοζόμενης δέσμης) ανιχνεύει τις διαγραμμίσεις στο δρόμο και κατευθύνει τη δέσμη στις στροφές πριν ακόμη στρίψει το τιμόνι ο οδηγός.

«Το όνειρό μας είναι πως η νυχτερινή οδήγηση δεν χρειάζεται να είναι πιο δύσκολη από την οδήγηση τη μέρα. Οι τελευταίες μας τεχνολογίες φωτισμού αποτελούν μέρος του σχεδίου μας για να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα», δήλωσε ο μηχανολόγος ερευνητής φωτισμού της Ford Ευρώπης, Michael Koherr. «Σε όλη την Ευρώπη, το 15% των δρόμων αλλάζει κάθε χρόνο. Όσο εκπληκτικά χρήσιμο κι αν είναι το GPS, το να χρησιμοποιείς τα σήματα για να διαβάζεις το δρόμο προσφέρει την πιο ενημερωμένη πληροφόρηση που μπορείς να έχεις».

Σύμφωνα με έρευνα της Ford, το 81% των οδηγών φοβάται να οδηγεί αφού σκοτεινιάσει – αν και το δείγμα ήταν μικρό, κάπου 5.030 οδηγοί σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία. Όμως, μια ξεχωριστή έρευνα, εστιασμένη στους Γερμανούς οδηγούς, έδειξε ότι το 53% από αυτούς φοβούνταν περισσότερο μήπως «δεν δουν έναν πεζό ή ποδηλάτη», ενώ το 43% ανέφερε το να «να δεις εμπόδια πολύ αργά» και το 23% πρόσθεσε το «να μη δεις την κατεύθυνση του δρόμου μπροστά σου».

Οι ειδικοί λένε ότι είναι τρεις φορές πιο πιθανό για έναν οδηγό να έχει θανατηφόρο δυστύχημα τη νύχτα, απ’ ό,τι τη μέρα.

Ενώ η Ford διερευνά πολλά άλλα προηγμένα πρότζεκτ φωτισμού, ο Koherr και η ομάδα του εξελίσσουν τώρα μια νέα τεχνολογία προβολέων, που χρησιμοποιεί κάμερα υπερύθρων για να εντοπίζει και να παρακολουθεί πεζούς, ποδηλάτες και μεγάλα ζώα σε απόσταση έως και 120 μέτρων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το νέο Ford Focus ανιχνεύει τις λακκούβες!... [video]

[Πηγή: Ford]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube