Τα CVT μπορούν να αυξήσουν την αυτονομία των EV; [video]

Τα CVT μπορούν να αυξήσουν την αυτονομία των EV; [video]

H γερμανική προμηθεύτρια Bosch εξέλιξε το CVT4EV, ένα κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης ειδικά σχεδιασμένο για ηλεκτρικά. Καινοτομία που θα μπορούσε να εξοικονομήσει ενέργεια και να γενικεύσει τη δυνατότητα ρυμούλκησης στα EV.

CVT, Bosch CVT4EV

To CVT της Bosch υπάρχει εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Αλλά καθώς μαίνεται η μάχη της αυτονομίας μεταξύ των κατασκευαστών, είπαμε να επαναφέρουμε το θέμα, αν και τα οφέλη του Bosch CVT4EV δεν είναι ιδιαίτερα υπολογίσιμα. 

Δημοφιλή στους Ιάπωνες κατασκευαστές, ειδικά στα υβριδικά μοντέλα τους, τα CVT συχνά παρομοιάζονται με αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων, αν και η λειτουργία τους τα διακρίνει από τα ρομποτικά κιβώτια ταχυτήτων. Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, η συνεχώς μεταβαλλόμενη σχέση τους εξασφαλίζει ένα πολλαπλασιαστικό φαινόμενο και ομαλή οδήγηση, αλλά στον αντίποδα έχει πιο αργά αντανακλαστικά από τα ρομποτικά κιβώτια διπλού συμπλέκτη. Παρά αυτή την αδυναμία, τα CVT θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα, «ιδανική» εφαρμογή για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γενικά δεν έχουν κιβώτιο ταχυτήτων, αλλά μια σταθερή σχέση μετάδοσης. Όλη η ροπή τους είναι πράγματι διαθέσιμη από την εκκίνηση και το εύρος χρήσης τους μπορεί να ξεπεράσει τις 10.000 rpm. Επομένως, το ενδιαφέρον ενός κιβωτίου ταχυτήτων είναι περιορισμένο, ειδικά επειδή προσθέτει εξαρτήματα, άρα κόστος και βάρος. 

CVT, Bosch CVT4EV

Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές έχουν κάνει το πείραμα, όπως η Porsche, η οποία εξόπλισε την Taycan με κιβώτιο δύο ταχυτήτων που της επιτρέπει να διατηρεί υψηλή ταχύτητα, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. Αυτό το ίδιο σκεπτικό, έχει και η Bosch με το κιβώτιο CVT4EV, ειδικά σχεδιασμένο για να εξοπλίζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Bosch εκτιμά τα οφέλη του CVT της περίπου στο 4%. Ένα ισχνό ποσοστό που μεσοπρόθεσμα φαίνεται και απογοητευτικό, τη στιγμή που οι νέες γενιές μπαταριών υπόσχονται πολύ μεγαλύτερα κέρδη στην αυτονομία.

Ο γερμανική προμηθεύτρια εξοπλισμού εξελίσσει μια συγκεκριμένη έκδοση κιβωτίου συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης. Το ενδιαφέρον της είναι να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας σε υψηλή ταχύτητα, αυξάνοντας έτσι την αυτονομία. Θέλει επίσης να επιτρέψει την αύξηση της τελικής ταχύτητας του αυτοκινήτου, ενώ ταυτόχρονα να επιτρέπει πιο δυνατές επιταχύνσεις. Επιπλέον, επωφελούμενη από την υψηλότερη ροπή σε χαμηλή ταχύτητα, να επιτρέψει στο αυτοκίνητο να ρυμουλκεί, κάτι που είναι αδύνατο σήμερα στα περισσότερα EV.

CVT, Bosch CVT4EV

Όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα δεν έχουν αντίκτυπο στην αίσθηση και στην ευχαρίστηση της οδήγησης, σύμφωνα με τη Bosch, με συνεχείς αλλαγές ταχυτήτων. Αλλά αυτές οι ιδιότητες, τελικά δεν φαίνεται να δημιουργούν σημαντικά κέρδη από την πλευρά της μπαταρίας. 

Η Bosch εκτιμά ότι τα οφέλη από το κιβώτιο CVT4EV είναι περίπου 4%. Ένα ισχνό ποσοστό που μεσοπρόθεσμα φαίνεται και απογοητευτικό, τη στιγμή που οι νέες γενιές μπαταριών υπόσχονται πολύ μεγαλύτερα κέρδη στην αυτονομία. Ωστόσο, η αυτονομία που παραμένει το θύμα του πολέμου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χρειάζεται ακόμη και το παραμικρό ποσοστό.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube