Τα 5 πιο ενδιαφέροντα τεχνολογικά συστήματα που είδαμε το 2022

Τα 5 πιο ενδιαφέροντα τεχνολογικά συστήματα που είδαμε το 2022

To 2022 μπορεί να ήταν άλλη μια χρονιά αστάθειας και εκπλήξεων στην αυτοκινητοβιομηχανία και όχι μόνο, από αυτές όμως προέκυψαν και κάποιες τεχνολογίες που με την κατάλληλη εξέλιξη ενδέχεται να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη μελλοντικά.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ταλαιπωρήθηκε και το 2022 από διάφορους παράγοντες, με σημαντικότερους την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αύξηση του πληθωρισμού που ήρθαν να προστεθούν στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης των ημιαγωγών που είχε ξεκινήσει από πέρυσι. 

Στην ανάγκη τους όμως να προσαρμοστούν και να εξελιχθούν, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, εκτός από τα πολλά και σημαντικά μοντέλα που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς, ανέπτυξαν και κάποιες καινοτόμες και ενδιαφέρουσες ιδέες, οι οποίες θα μπορούσαν μελλοντικά να εξοπλίζουν τα καθημερινά μας αυτοκίνητα. Πέντε από τις οποίες θα βρείτε παρακάτω…

Harman Ready Care

Harman Ready Care
Το Harman’s Ready Care είναι ένα σύστημα το οποίο παρουσιάστηκε στη φετινή έκθεση CES (Consumer Electronic Show) και που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το δούμε να λειτουργεί μελλοντικά σε κάποια αυτοκίνητα. 

Το σύστημα αυτό, χρησιμοποιεί μια σειρά από αισθητήρες της καμπίνας και έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την κατάσταση του οδηγού τη δεδομένη στιγμή αλλά και να προσαρμόζεται σε αυτό το ενδεχόμενο. 

Μέσω της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, το Harman Ready Care μπορεί να προσδιορίσει τo βαθμό υπνηλίας ή το στρες του οδηγού και στη συνέχεια να τα ταξινομήσει σύμφωνα με προκαθορισμένους κανόνες.

Όλες οι πληροφορίες που συλλέγει για τον οδηγό επιτρέπουν στο σύστημα να βελτιστοποιήσει την οδηγική εμπειρία αναζητώντας μια διαδρομή χωρίς άγχος προς τον προορισμό, σε συνεργασία με το σύστημα πλοήγησης. Εκτός αυτού, μπορεί να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας της καμπίνας, τη μουσική, ή ακόμη και το φωτισμό της καμπίνας.  


YankTech Wireless Power

Wireless Charging Cars
Πως θα σας φαινόταν να μπορείτε να φορτίσετε την οποιαδήποτε συσκευή σας ασύρματα χωρίς καν να την τοποθετήσετε σε κάποια συγκεκριμένη θέση; Αυτό ακριβώς είναι το σύστημα που ανέπτυξε η YankTech και που και αυτό δυνητικά μπορεί να εφοδιάσει πολλά μελλοντικά αυτοκίνητα.

Και μπορεί ως ιδέα να μην είναι απολύτως μοναδική, αφού και η Apple φημολογείται πως δουλεύει πάνω σε αυτή την τεχνολογία, ωστόσο θα καταπιαστούμε με την πρωτοεμφανιζόμενη υλοποίησή της στην αυτοκινητοβιομηχανία. 

Πρόκειται λοιπόν για ένα σύστημα ασύρματης φόρτισης που λειτουργεί σε όλο το χώρο της καμπίνας, χωρίς να χρειάζεται να τοποθετήσεις στην ειδική θέση την όποια συσκευή σου. Η ιδέα χρησιμοποιεί μια κεραία και έναν ενισχυτή που βρίσκονται στο αυτοκίνητο και που έχουν την ιδιότητα να φορτίζουν κάθε συσκευή που υπάρχει εντός της καμπίνας.

Έχοντας περάσει τις δοκιμές για τα επίπεδα ακτινοβολίας FCC το σύστημα αυτό είναι πολύ πιθανό να το δούμε μελλοντικά. Εννοείται πως αυτή η τεχνολογία διαθέτει υποστήριξη power-on-demand, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί, ανάλογα με τις ανάγκες των επιβατών. 


Cadillac InnerSpace

Cadillac InnerSpace

Άλλη μια ιδέα που ξεχώρισε στη φετινή έκθεση CES, ήταν το Cadillac InnerSpace. Ένα πρωτότυπο αυτόνομο αυτοκίνητο δύο επιβατών που μοιάζει σα να βγήκε από τα παιδικά μας αυτοκινητικά όνειρα. Και φυσικά κυρίως για το φουτουριστικό εσωτερικό του που δε διαθέτει ούτε τιμόνι ούτε πεντάλ.

Cadillac InnerSpace

Διαθέτει όμως μια οθόνη 55 ιντσών που είναι ουσιαστικά και το ταμπλό, μεταβάλλοντας το InnerSpace σε ένα σαλόνι με ρόδες. Και μπορεί αυτό να είναι ένα σύστημα που μάλλον δεν θα δούμε ποτέ σε αυτοκίνητο, όπως και να το κάνεις όμως εντυπωσιάζει.


BMW iX Flow που αλλάζει χρώμα

BMW iX Flow

Ακόμα μια εταιρεία που έκανε εντύπωση στην φετινή έκθεση CES ήταν η BMW, παρουσιάζοντας μια ασυνήθιστη iX. Τι το ιδιαίτερο είχε αυτή; Μα φυσικά το σύστημα που της επιτρέπει να αλλάξει χρώμα. 

Μέσω του ειδικού e-ink που είναι ενσωματωμένο σε ένα περιτύλιγμα εγκατεστημένο στο αμάξωμα, η iX της έκθεσης μετατρεπόταν από λευκή, σε γκρι. Αυτή η επιλογή χρωμάτων ωστόσο δεν είναι τυχαία αλλά αφορά τους περιορισμούς που προσφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία, έχοντας για την ώρα διαθέσιμη μόνον την κλίμακα του γκρι.

Η τεχνολογία αυτή πάντως και σύμφωνα με την BMW μπορεί να εξελιχθεί και να επιτρέπει έτσι τη δυνατότητα χρησιμοποίησης περισσότερων χρωμάτων αλλά και προσαρμογών στο αμάξωμα. 

BMW iX Flow

Εκτός από το εντυπωσιακό αποτέλεσμα όμως, το συγκεκριμένο σύστημα και πάλι σύμφωνα με την BMW θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και στη βελτιωμένη απόδοση ενός ηλεκτρικού οχήματος όπως της iX, αφού εξασφαλίζει καλύτερη απορρόφηση του ηλιακού φωτός…


CarPlay νέας γενιάς

Apple CarPlay

Το τελευταίο αλλά και το σημαντικότερο σύστημα που μάλιστα δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε για πολύ, είναι το επόμενης γενιάς CarPlay της Apple. Aυτή παρουσιάστηκε στην ετήσια εκδήλωση προγραμματιστών και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023.

Το βασικότερο χαρακτηριστικό της νέας αυτής γενιάς του CarPlay είναι πως αφορά σε ολόκληρη την καμπίνα χρησιμοποιώντας απολύτως όλες τις οθόνες που είναι εγκατεστημένες στο αυτοκίνητο. Έτσι, μπορεί να προσφέρει μια πιο ευχάριστη εμπειρία στον οδηγό, εμφανίζοντας πληροφορίες ακριβώς μπροστά του στον ψηφιακό πίνακα οργάνων που θα μπορεί να διαμορφωθεί και ανάλογα, ή ακόμα και να αλλάξει τις ρυθμίσεις του κλιματισμού αφού θα έχει πρόσβαση και σε αυτή την οθόνη. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube