Στη Σκωτία το πρώτο αυτόνομο λεωφορείο

Στη Σκωτία το πρώτο αυτόνομο λεωφορείο

Σε πρώτη φάση και για λόγους ασφαλείας το αυτόνομο λεωφορείο θα εκτελεί το δρομολόγιό του με έναν οδηγό να βρίσκεται σε επιφυλακή, πίσω από το τιμόνι του. 

Το πρώτο αυτόνομο λεωφορείο κυκλοφόρησε στη Σκωτία με τους υπεύθυνους του εγχειρήματος να μιλούν για ένα ορόσημο που εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις δημόσιες μεταφορές. 

Το λεωφορείο κινείται σε μια διαδρομή 14 μιλίων και διασχίζει τη διάσημη γέφυρα Forth Road. Σύμφωνα με την εταιρεία δημόσιων μεταφορών, την Stagecoach, μπορεί να μεταφέρει έως και 10.000 επιβάτες κάθε εβδομάδα, με το εισιτήριο να τιμάται 7,20 λίρες.

Η δοκιμή, η οποία αποτελεί μέρος του έργου CAVForth, θα διαρκέσει μέχρι το έτος 2025. Θα συμμετέχει ένας στόλος πέντε λεωφορείων που θα ταξιδεύουν σε  με ταχύτητες έως και 50 μίλια την ώρα.

Η λειτουργία του αυτόνομου λεωφορείου βασίζεται σε ένα συνδυασμό αισθητήρων που δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες στο σύστημα της αυτόνομη κίνησης. Προς το παρόν και για λόγους ασφαλείας θα υπάρχει παρουσία οδηγού στο τιμόνι, ο οποίος βέβαια θα παρεμβαίνει μόνον αν κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης ή κάτι ανάλογο. 

Επίσης θα υπάρχει και ένας ακόμη υπάλληλος της εταιρείας που θα ενημερώνει τους επιβάτες και θα απαντά στις απορίες τους. 

Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί και από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ στην εξέλιξή του έχουν συνεισφέρει το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας  και το Πανεπιστήμιο Napier του Εδιμβούργου.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube