Πατέντα της Ferrari μετράει τον οδηγό και ρυθμίζει αυτόματα το κάθισμα

Πατέντα της Ferrari μετράει τον οδηγό και ρυθμίζει αυτόματα το κάθισμα

Κάθισμα, τιμόνι, καθρέφτες. Σε κάθε νέο αυτοκίνητο που εισέρχεται, ένας οδηγός πρέπει πριν από οτιδήποτε άλλο να ρυθμίσει τη θέση οδήγησης. Εκτός και αν οδηγεί κάποια μελλοντική Ferrari, οπότε τα πάντα θα γίνονται αυτόματα.

Η αλήθεια είναι πως η Ferrari δεν έγινε γνωστή από τα gadget και τις ευκολίες που προσφέρει στους πελάτες της. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού ο ιδρυτής της, Enzo Ferrari, κατασκεύαζε αυτοκίνητα δρόμου πρακτικά για να χρηματοδοτεί την εμπλοκή του στους αγώνες. Και, φυσικά, ενέκρινε τον κάθε αγοραστή πριν αποφασίσει να του πουλήσει ένα όχημα…

Τα χρόνια όμως πέρασαν, οι προτεραιότητες άλλαξαν και μαζί με αυτές, η ιταλική φίρμα έβαλε κάποιο νερό στο κρασί της, αναφορικά με τις ευκολίες που προσφέρουν τα μοντέλα της. Τελευταία προσθήκη φαίνεται να είναι ένας αυτοματοποιημένος τρόπος ρύθμισης της θέσης οδήγησης, με βάση τη σωματοδομή του εκάστοτε οδηγού. Η σχετική πατέντα κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό γραφείο ευρεσιτεχνιών και αναφέρει πως «κάθε φορά που επιβιβάζεται στο όχημα ένας οδηγός διαφορετικός από τον προηγούμενο, πρέπει να γίνονται πολλές χειροκίνητες ή ημιαυτόματες ρυθμίσεις ώστε να κάνουν το πιλοτήριο άνετο για κάθε οδηγό».

ferrari

Κρίνοντας από τα διαθέσιμα σκίτσα, το σκεπτικό πίσω από τη συγκεκριμένη πατέντα είναι η ύπαρξη ενός (οπτικού λογικά) αισθητήρα, στη θέση της πίσω κολώνας. Αυτός θα σαρώνει τον άνθρωπο που θα σταθεί απέναντί του και θα αναλύει τα ανθρωπομετρικά δεδομένα (ύψος, καβάλος, μήκος ποδιών και χεριών). Ακολούθως, θα δίνει την εντολή να ρυθμίζεται το τιμόνι και η θέση οδήγησης κατάλληλα, προτού αυτός εισέλθει και ξεκινήσει να οδηγεί.

ferrari

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, για έναν ιδιώτη που είναι ο κάτοχος του αυτοκινήτου, μία τέτοια διαδικασία είναι μάλλον αχρείαστη, αν και ενδιαφέρουσα τεχνολογικά. H Ferrari όμως έχει εμπειρία από διάφορες συνθήκες, όπως track days και εκδηλώσεις πελατών, όπου πολλοί διαφορετικοί οδηγοί περιμένουν στη σειρά για να οδηγήσουν το ίδιο αυτοκίνητο. Μία τέτοια υπηρεσία όχι μόνο γλιτώνει χρόνο για την εύρεση της σωστής θέσης οδήγησης αλλά ταυτόχρονα κερδίζει και τις εντυπώσεις. Τουλάχιστον σε όσους αρέσκονται στα κάθε λογής gadget.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube