Ο Καναδάς διέγραψε δάνειο 1,1 δις δολαρίων της FCA

Ο Καναδάς διέγραψε δάνειο 1,1 δις δολαρίων της FCA

Το δάνειο είχε δοθεί το 2009 στην Chrysler στο πλαίσιο της τότε προσπάθειάς για διάσωσή της.

Ο Καναδάς προχώρησε σε διαγραφή δανείου ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε χορηγήσει στην Chrysler κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2009, στο πλαίσιο της τότε προσπάθειας να κρατηθεί όρθια η αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με την CBC, η διαγραφή ήταν «θαμμένη» σε έναν όγκο εγγράφων που αναφέρονται ως Δημόσιοι Λογαριασμοί (2018 Public Accounts of Canada) και περιλαμβάνει τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών και η οποία κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο την περασμένη Παρασκευή.

Σημειώνεται πως δεν δόθηκε καμία εξήγηση για τη διαγραφή, ενώ παράλληλα δεν προσδιόριζε ποιες ήταν οι εταιρείες που έλαβαν το δάνειο και ποιες ήταν οι δραστηριότητές τους. Ωστόσο το CBC επιβεβαιώνει ότι τα χρήματα χορηγήθηκαν στην Chrysler LLC στις 30 Μαρτίου 2009 από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Το μη εξυπηρετούμενο δάνειο με τις νόμιμες προσαυξήσεις και τόκους είχε σχεδόν διπλασιαστεί αλλά η κυβέρνηση του Καναδά προχώρησε στη διαγραφή του, ξεσηκώνοντας διαμαρτυρίες και ερωτηματικά για την κίνησή της αυτή.

Το 2009, η Chrysler χωρίστηκε σε δύο μέρη: την "Old Chrysler" ή την  Chrysler LLC που χρεοκόπησε και την "New Chrysler" που τελικά έγινε η σημερινή Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Η FCA ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 4,3 δισ. δολαρίων για το 2017.

Να σημειώσουμε πως η καναδική κυβέρνηση έδωσε επίσης ένα ακόμη δάνειο στη «Νew Chrysler» το 2009, αλλά αυτό εξοφλήθη του 2011 με την εταιρεία να πληρώνει για κεφάλαια και τόκους 1,7 δις δολάρια στις κυβερνήσεις του Καναδά και στην πόλη του Οντάριο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube