Jaguar Land Rover: Τεχνητή νοημοσύνη που αντιλαμβάνεται τη διάθεση του οδηγού

Jaguar Land Rover: Τεχνητή νοημοσύνη που αντιλαμβάνεται τη διάθεση του οδηγού

Μια κάμερα διαβάζει τις εκφράσεις του προσώπου και προσαρμόζει ανάλογα τον κλιματισμό, το φωτισμό και τη μουσική.

Η Jaguar Land Rover εξελίσσει μια νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που μέσω καμερών αντιλαμβάνεται την ψυχολογική κατάσταση του οδηγού και των επιβατών, προσαρμόζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στην καμπίνα ώστε να βελτιώσει την εμπειρία του ταξιδιού.

Όλα ξεκινούν από την κάμερα που διαβάζει το πρόσωπο του οδηγού και των επιβατών και αποκωδικοποιεί τις εκφράσεις τους. Στη συνέχεια, το σύστημα προσαρμόζει τη λειτουργία του κλιματισμού, των πολυμέσων και του φωτισμού, ανάλογα με τις ανάγκες τους. 

Για παράδειγμα όταν η τεχνητή νοημοσύνη αντιληφθεί πως ο οδηγός βαριέται, αναλαμβάνει να τονώσει τον ενδιαφέρον του με κάποιο από τα αγαπημένα του προγράμματα μουσικής και ψυχαγωγίας. Αντίστοιχα, αν ο οδηγός δείχνει κουρασμένος, το σύστημα αλλάζει τον φωτισμό και τον κλιματισμό ώστε να του δώσει περισσότερη ενέργεια. Στην περίπτωση των πίσω επιβατών, όταν η (δεύτερη) κάμερα που βρίσκεται πίσω από τα προσκέφαλα των εμπρός θέσεων δει ότι τους παίρνει ο ύπνος, τότε το σύστημα αυξάνει τη θερμοκρασία του κλιματισμού ώστε να κοιμηθούν πιο εύκολα.

Σύμφωνα με τη Jaguar Land Rover, στόχος του συστήματος είναι να μειώσει τα επίπεδα στρες και καταπίεσης που νιώθει καθημερινά το 74% των ανθρώπων όπως υποδεικνύουν πρόσφατες έρευνες. Η βρετανική εταιρεία θέλει να μετατρέψει το εσωτερικό των μοντέλων της σε ένα "tranquil sanctuary", δηλαδή ένα προσωπικό χώρο όπου θα επικρατεί η γαλήνη. Δεν ξέρουμε βέβαια πόσο άνετα θα νιώθουν οι επιβάτες όταν γνωρίζουν πως μια κάμερα καταγράφει την κάθε τους κίνηση όμως από ότι φαίνεται αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε στο μέλλον της αυτοκίνησης.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube