Η Tesla ετοιμάζει μπαταρίες... για μια ζωή!

Η Tesla ετοιμάζει μπαταρίες... για μια ζωή!

Η Tesla εξελίσσει μια νέα γενιά μπαταριών που η διάρκεια ζωής τους θα αγγίζει τα 100 έτη!

Η αμερικανική φίρμα παρόλο που θεωρείται από τους πρωτοπόρους στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων και κατ’ επέκταση των μπαταριών, φαίνεται πως ψάχνει τρόπους για να εξελίξει περαιτέρω τις μπαταρίες που εφοδιάζουν τα μοντέλα της. 

Σύμφωνα λοιπόν με ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε από το Advanced Battery Research Group της Tesla στον Καναδά, ο Elon Musk φαίνεται πως δεν είναι ικανοποιημένος με την απόδοση των μπαταριών στα μοντέλα της φίρμας και ζητάει... το απόλυτο.

Η Tesla ως γνωστών συνεργάζεται με ποικίλα εργαστήρια πανεπιστημίων αλλά και με πολυάριθμες τεχνολογικές start-up ανά τον κόσμο, που αναπτύσσουν πειραματικά νέες τεχνολογίες. Ένας από τους «στενούς» συνεργάτες της αμερικανικής φίρμας είναι το εργαστήριο του Jeff Dahn στο Πανεπιστήμιο Dalhousie στο Χάλιφαξ του Καναδά, το οποίο θεωρείται εάν όχι το κορυφαίο εκ των κορυφαίων παγκοσμίως στην ανάπτυξη μπαταριών ιόντων λιθίου. 

Tesla

Το τελευταίο «δημιούργημα» του εν λόγω εργαστηρίου, τουλάχιστον σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the Electrochemical Society, αποδεικνύει ότι έχει βρεθεί ο τρόπος να αυξηθεί η ενεργειακή πυκνότητα αλλά και η ανθεκτικότητα των μπαταριών ιόντων λιθίου.

Το έγγραφο αυτό περιγράφει πως μια νέα χημική ένωση της μπαταρίας -με βάση το νικέλιο- θα προσφέρει τη μέγιστη ανθεκτικότητα αγγίζοντας σε εύρυθμη λειτουργία τα 100 χρόνια ζωής όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. 

Ταυτόχρονα, η νέα αυτή χημική ένωση προσφέρει τουλάχιστον δυο φορές υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με τις υπάρχουσες μπαταρίες που έχουν ως βάση το νικέλιο. Μειώνοντας την τάση λειτουργίας των κυττάρων σε 3,80 βολτ από τα συνηθισμένα 4,20 βολτ και χρησιμοποιώντας «γραφίτη», οι μπαταρίες υπερβαίνουν αισθητά την ενεργειακή πυκνότητα των κυττάρων LFP σε θερμοκρασίες 40, 55 και 70 βαθμών κελσίου!

Η εντυπωσιακή διάρκεια ζωής και απόδοσης αυτών των μπαταριών σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι κάτι καινοτόμο, που σημαίνει πως εάν λειτουργούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως για παράδειγμα τους 25 βαθμούς κελσίου, τα νέα αυτά «κύτταρα» θα μπορούσαν να «ζήσουν» έχοντας την ίδια απόδοση για 100 χρόνια. 

Η πανεπιστημιακή ομάδα απέδειξε επίσης ότι η χρήση του ίδιου ηλεκτρολύτη λιθίου LIFSI θα μπορούσε να βοηθήσει και άλλες χημικές ουσίες με βάση το νικέλιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν κοβάλτιο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube