Hyundai: Υπεριώδης ακτινοβολία για απολύμανση της καμπίνας

Hyundai: Υπεριώδης ακτινοβολία για απολύμανση της καμπίνας

Μια έξυπνη λύση που μετατρέπει το φως στην οροφή σε όπλο κατά του COVID-19.

Στα πλαίσια της καταπολέμησης του COVID-19, η Hyundai ανακοίνωσε πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει υπεριώδη ακτινοβολία για απολύμανση του εσωτερικού των αυτοκινήτων της, παράλληλα με μια σειρά από μέτρα προστασίας οδηγών και επιβατών από βλαβερά μικροσωματίδια.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει: «Προς το παρόν, η πιο ελπιδοφόρα λύση για απολύμανση είναι η χρήση λαμπτήρων υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Μεγάλα νοσοκομεία χρησιμοποιούν ήδη την τεχνολογία στα κουμπιά των ανελκυστήρων. Η αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής έχει ελεγχθεί επιστημονικά, και χρησιμοποιείται επίσης σε βαγόνια του μετρό και art galleries.»

«Το Hyundai Motor Group είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τεχνολογία απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία στα αυτοκίνητά του. Η άμεση έκθεση σε ακτίνες UV είναι επικίνδυνη για το δέρμα, οπότε μια τέτοια λειτουργία θα μπορούσε να ενεργοποιείται όταν το αυτοκίνητο είναι άδειο. Είναι ιδανικό και πιο αποδοτικό όταν η συσκευή βρίσκεται στην οροφή, καθώς από εκεί μπορεί να απολυμαίνει ταυτόχρονα τα καθίσματα, τη μοκέτα, το ταμπλό και το τιμόνι. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να φτάσει σε όλα τα σημεία.»

«Στόχος του Hyundai Motor Group είναι η εξέλιξη ενός εσωτερικού φωτός για την καμπίνα που θα ενσωματώνει λειτουργία απολύμανσης, και θα είναι αρκετά πρακτικό με ισχυρότερες ακτίνες UV.»

Hyundai

Όπως αναφέρει η Hyundai, οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν επίσης να μειώσουν το CO2 και τα μικροσωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, ενώ εξελίσσει τρόπους για αναβάθμιση της ποιότητας του αέρα στην καμπίνα. Το πρόβλημα με αυτές τις μεθόδους είναι το αυξημένο κόστος που θα περνούσε και στην τιμή των αυτοκινήτων, όμως στόχος του ομίλου είναι να βρει τρόπους για ακόμα πιο προσιτές τεχνολογίες.

Μια μεγάλη πρόκληση για την αυτοκινητοβιομηχανία είναι η διατήρηση της υγιεινής στο εσωτερικό των κοινόχρηστων αυτοκινήτων, λόγω του πλήθους των ανθρώπων που τα οδηγούν. Η ανάγκη για λύσεις απολύμανσης της καμπίνας γίνεται όλο και πιο επιτακτική καθώς σταδιακά μπαίνουμε στην εποχή της αυτόνομης οδήγησης όπου τα οχήματα θα αποτελούν προέκταση του σαλονιού μας.

Όπως αναφέρει η Hyundai, ακόμα και πριν από την πανδημία χρησιμοποιούσε αντιβακτηρηδιακή βαφή για τμήματα του εσωτερικού των μοντέλων της, και ειδικό αφρό με έλαια καρτανόλης από κάσιους που βελλτίωνε την υγιεινή της καμπίνας κατά 99,9%. Μια άλλη λύση είναι αφαιρούμενα καλύμματα των καθισμάτων τα οποία θα πλένονται ευκολότερα, ενώ το υλικό τους θα επιτρέπει σωστό αερισμό και αποδοτική λειτουργία κλιματισμού των θέσεων.

[Πηγή: Hyundai Motor Group Tech]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube