Gordon Murray Design: Νέα πρωτοποριακή πλατφόρμα για κάθε είδους όχημα

Gordon Murray Design: Νέα πρωτοποριακή πλατφόρμα για κάθε είδους όχημα

Η Gordon Murray Design παρουσίασε τη νέα πρωτοποριακή πλατφόρμα iStream, η οποία μπορεί να υποστηρίξει την κατασκευή κάθε είδους οχήματος ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία ανήκει ή τι σύστημα κίνησης χρησιμοποιεί.

Στα πλαίσια της έκθεσης 2021 Cenex-LCV που έλαβε χώρα στο Millbrook της Μ.Βρετανίας, η Gordon Murray Design, παρουσίασε τη νέα εκδοχή της πρωτοποριακής πλατφόρμας iStream. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της βρετανικής φίρμας, η εν λόγω πλατφόρμα, μπορεί να «καλύψει» ένα μεγάλο φάσμα οχημάτων, από ηλεκτρικά τετράκυκλα έως ελαφριά επαγγελματικά μοντέλα. Εξυπακούεται πως σε αυτό το εύρος συμπεριλαμβάνονται και SUV προτάσεις αλλά και σπορ κατασκευές με τον κινητήρα (βενζίνης) τοποθετημένο στο κέντρο.

H Gordon Murray Design υποστηρίζει, ότι η iStream πλατφόρμα, μειώνει το συνολικό βάρος ενός τυπικού οικογενειακού μοντέλου κατά 20%, ενώ χάρη στον επαναστατικό σχεδιασμό της απαιτεί 50% λιγότερα εξαρτήματα για την κατασκευή των πάνελ του αμαξώματος. 

Το πρωτότυπο Motiv που φιλοξενείται στο περίπτερο της φίρμας στην έκθεση μας δίνει μια πρώτη γεύση των εφαρμογών της καινοτόμας πλατφόρμας iStream. Το μικρό ηλεκτρικό quadricycle όχημα ζυγίζει μόλις 367 kg και το μήκος του ξεπερνά ελαφρώς τα 2,5 m. Πρόκειται για το τέταρτο παρόμοιο πρότζεκτ της Gordon Murray Design μετά τα Shell Concept Car (2016), Yamaha Motiv.e (2013) και T.25 / T.27 (2010). 

motiv

Το Motiv, εφοδιάζεται με μια μπαταρία 17,3 kWh που του εξασφαλίζει αυτονομία 200 km, ενώ δύναται να ανακτήσει ενέργεια από το 20 έως το 80% σε 40 λεπτά. Η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα ανέρχεται στους 30 PS. Το μεγάλο ωστόσο πλεονέκτημα του πρωτότυπου μοντέλου της Gordon Murray Design είναι ότι πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας! Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζουν οι ιθύνοντες της φίρμας. Σε περίπτωση βέβαια που ισχύει κάτι τέτοιο και εφόσον το αστικό όχημα κυλήσει κάποια στιγμή στην παραγωγή, το πλεονέκτημα του έναντι των «συγγενών» οχημάτων στην κλάση (βλ. Citroën Ami, Opel Rocks-e, Mobilize EZ-1 και Microlino 2.0), θα είναι αν μη τι άλλο σημαντικό. Επιπλέον, το Motiv, εφοδιάζεται και με πλήθος συστημάτων άνεσης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. 

Σύμφωνα με το Jean-Philippe Launberg, εκ των κορυφαίων συνεργατών του Gordon Murray, η πλατφόρμα iStream είναι ιδανική για ηλεκτρικά μοντέλα. Είναι ελαφριά, στιβαρή και εύκολα προσαρμόσιμη, που σημαίνει ότι μπορεί να «απορροφήσει» καλύτερα το έξτρα βάρος και όγκο των μπαταριών ώστε να πετύχει καλύτερη οδική συμπεριφορά του οχήματος και φυσικά βελτιστοποίηση τόσο της απόδοσης όσο και της αυτονομίας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube