Επίδειξη αυτόνομης οδήγησης στο χάος του Shenzhen στην Κίνα [video]

Επίδειξη αυτόνομης οδήγησης στο χάος του Shenzhen στην Κίνα [video]

Έχοντας φτάσει σε επίπεδο αυτονομίας 4, μία επίδειξη ενός αυτοκινήτου χωρίς οδηγό να κινείται στο κυκλοφοριακό χάος της Κίνας είναι το λιγότερο εντυπωσιακή.

Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για το πρώτο βίντεο που συναντάμε στο YouTube με αυτόνομα οχήματα. Τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν επί σειρά ετών τεράστια ποσά προς αυτή την κατεύθυνση. Και, φυσικά, όλοι θέλουν να παρουσιάσουν τις προόδους τους. Όπως όμως γνωρίζουμε, η αυτόνομη οδήγηση έχει επίπεδα εξέλιξης, από το 1 έως το 5. Τα περισσότερα αυτοκίνητα στους δρόμους σήμερα φτάνουν μέχρι το δεύτερο επίπεδο. Το τρίτο κάνει δειλά τα πρώτα του βήματα. Οπότε είναι αρκετά ενδιαφέρον να βλέπεις τι ακολουθεί στο επόμενο, τέταρτο επίπεδο.

Στο βίντεο που αλιεύσαμε από το διαδίκτυο, ένα αυτόνομο όχημα κάνει τη βόλτα του στους δρόμους του Shenzhen στην Κίνα. Πρόκειται για μία διαδρομή μήκους 22 km η οποία αποτελεί και την πρώτη που έχει λάβει έγκριση τύπου για τη δοκιμή αυτόνομων συστημάτων οδήγησης στην Κίνα. Το Shenzhen αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό της χώρας, με 17,5 εκ. κατοίκους. Όσο για τις συνθήκες οδήγησης στους δρόμους, είναι αυτές ακριβώς που φαντάζεστε. 

Το ενδιαφέρον, στην προκειμένη περίπτωση, είναι πως το αυτοκίνητο δεν διαθέτει οδηγό να βρίσκεται stand by, σε περίπτωση που κάτι λάθος πάει να συμβεί. Οδηγεί απολύτως μόνο του, προσφέροντας μία καλή οπτική στο θεατή, χάρη στην κεντρικά τοποθετημένη κάμερα στο εσωτερικό του. Μέσω αυτής μπορεί κανείς να παρατηρεί τι γίνεται στο δρόμο μπροστά, καθώς και να βλέπει την τακτική εικόνα που δίνουν οι αισθητήρες, η οποία προβάλλεται στην κεντρική οθόνη. Πολύ περισσότερο, δε, υπάρχει και ο ψηφιακός βοηθός, όπου περιγράφει σε πραγματικό χρόνο οτιδήποτε συμβαίνει γύρω από το αυτοκίνητο 

Το εν λόγω όχημα εφοδιάζεται με το hardware της DeepRoute.ai και δείχνει να μπορεί να κινείται αρκετά ομαλά στο κυκλοφοριακό χάος. Προβλέπει έγκαιρα δυνητικούς κινδύνους και προσαρμόζεται ανάλογα. Περισσότερα όμως θα δείτε κάνοντας κλικ στο video που ακολουθεί. 
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube