Αυτόματες πόρτες εξελίσσει η Jaguar Land Rover για τα μοντέλα της

Αυτόματες πόρτες εξελίσσει η Jaguar Land Rover για τα μοντέλα της

Η βρετανική εταιρεία εξελίσσει σύστημα αυτόματου ανοίγματος και κλεισίματος των θυρών, το οποίο αφενός προσθέτει άνεση αφετέρου βοηθάει πολύ τα άτομα με αναπηρία.

Η Jaguar Land Rover αναπτύσσει ένα σύστημα αυτόματης λειτουργίας για τις πόρτες των αυτοκινήτων της, το οποίο εκτός των άλλων θα κάνει και ασύγκριτα πιο εύκολη τη ζωή των ατόμων με αναπηρία.

Μέχρι σήμερα έχουμε δει συρόμενες πόρτες που κλείνουν αυτόματα, όμως τώρα η ιδέα αφορά και σε εκείνες που ανοίγουν συμβατικά. Μια σειρά από αισθητήρες θα αναγνωρίζουν την πρόθεση για επιβίβαση στο αυτοκίνητο, ανοίγοντας εντελώς αυτόματα την πόρτα. Και αμέσως μετά την επιβίβαση, με το πάτημα ενός κουμπιού η πόρτα θα κλείνει και πάλι εντελώς αυτόματα.

Το σύστημα αναπτύχθηκε μέσα σε διάστημα μόλις έξι μηνών, πριν να είναι έτοιμο για δοκιμαστική χρήση, με την ελπίδα ότι μελλοντικά θα χρησιμοποιείται σε όλα τα μοντέλα των δύο εταιρειών, ξεκινώντας από εκείνα που προορίζονται για μεταφορά ατόμων.

Είναι περιττό να αναφέρουμε πως όταν το σύστημα περάσει στην παραγωγή θα περιλαμβάνει και όλες τις απαραίτητες δικλείδες για την ασφάλεια των επιβατών, ενώ για την αποφυγή ζημιών η λειτουργεία θα ενεργοποιείται μόνο εάν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος. Επιπλέον, η κατάσταση της κάθε πόρτας θα προβάλλεται στον πίνακα οργάνων ή το infotainment του αυτοκινήτου, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα προγραμματισμού για κάποιες «ειδικές» απαιτήσεις.

JLR automatic doors

Κατά την εξέλιξη της τεχνολογίας, η JLR συνεργάστηκε με ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα, όπως ο Mark Ormrod, ένας πρώην πεζοναύτης που έχει χάσει τα δύο πόδια και το ένα χέρι του, αλλά συνεχίζει να προπονείται σε πρωταθληματικό επίπεδο. Και ο οποίος δήλωσε για το συγκεκριμένο σύστημα: «Για τους περισσότερους, το άνοιγμα και το κλείσιμο μιας πόρτας μπορεί να φαίνεται το πιο απλό πράγμα του κόσμου. Υπάρχει όμως και μια μερίδα ανθρώπων για την καθημερινότητα των οποίων αποτελεί ένα εμπόδιο που δύσκολα ξεπερνιέται».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Jaguar Land Rover δήλωσε: «Η αυτόματη λειτουργία της πόρτας είναι ένα πολύ ενδιαφέρον επίτευγμα , το οποίο έχει άμεσο αντίκρισμα στην αληθινή ζωή. Το ίδιο ισχύει και για το αυτόματο άνοιγμα όταν αναγνωρίσει τον οδηγό ή κάποιον επιβάτη του αυτοκινήτου».

[Πηγή: Jaguar Land Rover]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube