Αποστολή: BMW i Vision DEE, βουτιά στο ψηφιακό μέλλον [video]

Αποστολή: BMW i Vision DEE, βουτιά στο ψηφιακό μέλλον [video]

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η BMW, το μέλλον είναι ηλεκτρικό, κυκλικό και ψηφιακό. Και με ένα πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας, το i Vision DEE, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό τον ισχυρισμό.

Θα μπορούσε να τα αποκαλέσει κανείς σημεία των καιρών. Σε μία εποχή όπου οι εκθέσεις αυτοκινήτων τείνουν να ξεφτίζουν ως θεσμός, μία έκθεση τεχνολογίας, η CES, μαγνητίζει το ενδιαφέρον του αυτοκινητικού κόσμου. Ένας νέος «πυρετός του χρυσού» εξελίσσεται, αυτή τη φορά με βάση το πυρίτιο και τα κυκλώματα που μπορεί να υποστηρίξει. Το μέλλον βασίζεται στα ηλεκτρονικά. Και όταν βλέπουμε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple και η Sony να ετοιμάζονται να εισέλθουν στην αγορά αυτοκινήτων με τις δικές τους προτάσεις, αναρωτιόμαστε τι θα πρέπει να περιμένουμε από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές;

Τη δική της απάντηση φρόντισε να μας εκμυστηρευτεί η BMW, σε ένα ταξίδι που πραγματοποιήσαμε στο Μόναχο, στα τέλη Νοεμβρίου, ως το μόνο μέσο από την Ελλάδα. Ελέω όμως embargo, κάναμε υπομονή μέχρι σήμερα, όπου πλέον μπορούμε να αποκαλύψουμε τα όσα συναρπαστικά είδαμε εκεί. Σύμφωνα λοιπόν με το όραμα των Βαυαρών, η επόμενη ημέρα έρχεται να περιπλέξει το αληθινό με την επαυξημένη πραγματικότητα, προσφέροντας μία αναβαθμισμένη εμπειρία κίνησης. Μία πρώτη γεύση σας είχαμε δώσει με το M Mixed Reality και τη νέα BMW M2 που είχαμε τη χαρά να οδηγήσουμε. Τώρα, παρουσιάζουμε το i Vision DEE (από το Digital Emotional Experience), που οδηγεί ακόμα παραπέρα το εικονικό περιβάλλον κίνησης, εισάγει στην εξίσωση μία νέα εμπειρία χρήσης, μέσω ομιλίας και ταυτόχρονα τη δυνατότητα αλλαγής χρώματος του αυτοκινήτου, κατά το δοκούν!

Τρεις εντυπωσιακές καινοτομίες, ενσωματωμένες σε ένα όμορφο σεντάν, με κλασικές BMW γραμμές. Και ξεκινάμε ευθύς εξαρχής με τις συστάσεις. Όχι του αυτοκινήτου αλλά του οδηγού προς το αυτοκίνητο. Ακολουθώντας ένα εύκολο setup, μπορεί κανείς να φορτώσει τη φωτογραφία του (πρακτικά όσων ανθρώπων θέλει) στο λειτουργικό του i Vision DEE και ακολούθως να σχεδιάσει ένα avatar που θα συνδέσει με το λογαριασμό του. Έτσι, το αυτοκίνητο με το περιμετρικό σύστημα καμερών που διαθέτει είναι σε θέση να τον αναγνωρίσει όταν πλησιάζει και να τον καλωσορίσει, ανοίγοντας και τις πόρτες. 

BMW i Vision DEE

Ο νέος ψηφιακός βοηθός της BMW είναι ιδιαίτερα λαλίστατος και δείχνει πιο εξελιγμένος από αντίστοιχα συστήματα, όπως το Siri. Μπορείς να πραγματοποιείς μαζί του κανονικές συνομιλίες, σαν να απευθύνεσαι σε άνθρωπο! Και όντας always online, είναι σε θέση να σε πληροφορήσει για διάφορα πράγματα όπως ο καιρός ή τα κοντινά σημεία φόρτισης (ηλεκτρικό γαρ). 

Το δεύτερο, ακόμα πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του i Vision DEE έχει να κάνει με το Mixed Reality Slider. Η πόρτα ανοίγει και αποκαλύπτει ένα εσωτερικό του δεν διαθέτει απολύτως τίποτα, πέρα από ένα τιμόνι. Παντού καθαρές επιφάνειες, κατασκευασμένες από οικολογικά υλικά, χωρίς ίχνος οθόνης ή διακόπτη. Όταν έρχεται σε λειτουργία, ωστόσο, εμφανίζεται στο ταμπλό μία γραμμή που ενώνει πέντε κύκλους. Αυτή σηματοδοτεί και το πέρασμα από τον πραγματικό στον απόλυτα εικονικό κόσμο, σε ανάλογα βήματα. 

Χρησιμοποιώντας shy-tech αισθητήρες ο οδηγός επιλέγει πόσο ψηφιακό περιεχόμενο θα αποκαλυφθεί μπροστά του. Και όταν λέμε μπροστά του εννοούμε σε ολόκληρο το παρμπρίζ και τα πλευρικά παράθυρα. Σκεφτείτε κάτι σαν Head Up Display αλλά απείρως πιο εξελιγμένο, που προβάλλει την πληροφορία επάνω σε ολόκληρη την επιφάνεια του κρυστάλλου. Στο πρώτο επίπεδο έχεις να λάβεις τα απολύτως απαραίτητα, σε ένα μικρό σημείο του παρμπρίζ, ακριβώς μπροστά σου. Στο δεύτερο η πληροφορία αυξάνεται και καλύπτει ένα ακόμα μεγαλύτερο εμβαδό. Ο τρόπος μάλιστα που το κάνει είναι απόλυτα αρμονικός, στο δέσιμο του πραγματικού με το εικονικό. 

BMW i Vision DEE

Η υλοποίηση είναι πραγματικά εξαιρετική. A jaw-dropping experience που θα έλεγαν και οι Αγγλοσάξωνες. Και η εισχώρηση του Artificial Intelligence προχωρά, επίπεδο με το επίπεδο. Μέχρι το κορυφαίο επίπεδο 5, όπου δεν έχει μείνει πλέον μεγάλο κομμάτι πραγματικότητας. Σκεφτείτε το εξής. Σε ένα μέλλον όπου θα οδηγείτε ο ίδιος -ή και όχι, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης- πόσο βαρετό θα είναι ένα μακρύ ταξίδι στην εθνική με το αυτοκίνητο; Θα θέλατε να πατήσετε ένα κουμπί και ξαφνικά η άσφαλτος να μετατραπεί σε λιβάδι, το στηθαίο σε ξύλινο φράχτη και τα αυτοκίνητα γύρω σας σε άλογα; Θα διατηρείτε κανονική αίσθηση της απόστασης, θα αντιλαμβάνεστε πως πρέπει να κινηθείτε, απλά θα βλέπετε κάτι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά υπάρχει τριγύρω. Με τα ίδια σας τα μάτια! Χωρίς ειδικά γυαλιά ή άλλο εξοπλισμό!

Αυτή ακριβώς η τεχνολογία έχει ήδη επιτευχθεί. Λειτουργεί πειραματικά  και αναμένεται να περάσει σε παραγωγή από το 2025 και μετά, με το Advanced BMW Head-Up-Display που θα υιοθετήσει η πολυαναμενόμενη Neue Klasse. 

Στο μάλλον μικρό ενδεχόμενο τα παραπάνω να μην σας έχουν ακόμα εντυπωσιάσει, υπάρχει πάντα και η τεχνολογία E Ink. Ο τρόπος να αλλάζεις χρώμα στο αυτοκίνητό σου κατά το δοκούν. Μία πρώτη γεύση αυτού είχαμε πάρει στην περσινή CES με το πρωτότυπο BMW iX Flow (για την ακρίβεια υπάρχουν τρία τέτοια πρωτότυπα ανά τον πλανήτη, σε κέντρα R&D της φίρμας, ένα εκ των οποίων στο Μόναχο). Εκείνο ήταν σε θέση να αλλάξει χρώμα στιγμιαία, από μαύρο σε άσπρο. Πλέον το i Vison DEE μπορεί να λάβει 32 διαφορετικούς χρωματισμούς, σε 240 διαφορετικά τμήματα του αυτοκινήτου. 

BMW i Vision DEE

Χρησιμοποιώντας μία εξελιγμένη ηλεκτροφορητική τεχνολογία, ένα φιλμ σχετικά εύκαμπτο μπορεί να στρωθεί επάνω στις επιφάνειες του αυτοκινήτου. Το υλικό αυτό παράγεται σε ρολά, με πλάτος περίπου 60 cm και είναι σε θέση να αλλάζει χρώμα με την άσκηση μίας ελαφριάς τάσης ρεύματος. Όχι συνεχόμενης, καθώς τείνει να διατηρεί επ’ αόριστον το χρώμα που έχει, μέχρι να δεχτεί εκ νέου ρεύμα για την επόμενη αλλαγή. 

Εμείς το είδαμε όχι μόνο επάνω στο αυτοκίνητο αλλά και στα ενδότερα ενός κέντρου R&D της φίρμας, επάνω σε πειραματικούς τροχούς που αλλάζαν χρώμα, δημιουργώντας μάλιστα και αρκετά μοτίβα, όπως για παράδειγμα την ψευδαίσθηση της κύλισης, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρχε περιστροφή. 

BMW i Vision DEE

Επιστρέφοντας στο i Vision DEE, οι 240 διαφορετικές ζώνες ελέγχου χρώματος που προαναφέραμε ελέγχονται αυτόνομα, προσφέροντας πολυάριθμούς συνδυασμούς. Τόσο χρωματικές διαφοροποιήσεις, όσο και συναισθήματα, καθώς ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί στη μάσκα. Εάν λοιπόν συζητάτε έξω από το αυτοκίνητο κάτι ευχάριστο με τον ψηφιακό βοηθό, αυτό μπορεί να σας χαμογελάσει. Και εάν μετακινηθείτε, τα μάτια που εμφανίζονται στη μάσκα φροντίζουν να ακολουθήσουν την κίνησή σας…

Φυσικά και αυτή η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Το φιλμ του υλικού που φροντίζει την αλλαγή χρώματος μπορεί αυτή τη στιγμή να επιστρωθεί μόνο με το χέρι, δεν είναι ανθεκτικό σε μικροσυγκρούσεις, ενώ δεν έχουν γίνει καθόλου πειράματα για το πόσο καλά τα πηγαίνει με τα καιρικά φαινόμενα, παρότι μπορεί να καθαριστεί με νερό. Η υπεύθυνη μηχανικός που μας μίλησε για το έργο αυτό θεωρεί πως θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμα μέχρι κάτι ανάλογο να περάσει σε παραγωγή. Με την πολυπλοκότητα μάλιστα να εκτοξεύεται, όσο περισσότερα χρώματα επιχειρεί κανείς να προσθέσει. 

Που καταλήγουμε; Στα λόγια του Andrian Van Hooydonk, επί κεφαλής σχεδιασμού του ομίλου BMW, που εμπερικλείουν εύστοχα όλα τα παραπάνω. «Ενσωματώνοντάς την με το σωστό τρόπο, η τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει αξιόλογες εμπειρίες, να σε κάνει καλύτερο οδηγό και απλά να φέρει τους ανθρώπους με τις μηχανές πιο κοντά μεταξύ τους».
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube