Αισθητήρας παρακολούθησης της φθοράς στα λάστιχα

Αισθητήρας παρακολούθησης της φθοράς στα λάστιχα

Οι αισθητήρες φθοράς ελαστικών θα μπορούσαν να υιοθετηθούν ευρέως τα επόμενα χρόνια, ειδικά μεταξύ των επαγγελματιών και των διαχειριστών στόλων. Η Continental δοκίμασε το σύστημά της το οποίο είναι πιθανό να λανσαριστεί στην αγορά.

Continental real time tire monitoring

Έχουμε αισθητήρες για τη φθορά των φρένων, αισθητήρες για την πίεση και τη θερμοκρασία των ελαστικών, ίσως στο εγγύς μέλλον να υπάρχει και αισθητήρας για τη φθορά στα λάστιχα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένα ηλεκτρονικό εργαλείο ικανό να μετρά σε πραγματικό χρόνο το βάθος των αυλακώσεων, τον κύριο δείκτη φθοράς των ελαστικών -παρόλο που δεν είναι ο μόνος.

Η Continental μόλις ολοκλήρωσε μια δοκιμαστική φάση με τον στόλο οχημάτων της «Share Now» στη Δανία για να πιστοποιήσει τη συνάφεια και την αξιοπιστία του αισθητήρα που βρίσκεται στο λάστιχο και κατά πόσον αυτός είναι ικανός να μετρήσει τη φθορά του σε πραγματικό χρόνο. Συνολικά 600 οχήματα ήταν εξοπλισμένα με αυτούς τους αισθητήρες και για την Continental το πιλοτικό πρότζεκτ αξιολογήθηκε ως επιτυχές.

Continental real time tire monitoring

Ο γερμανικός γίγαντας συνεργάστηκε με την Traffilog για τη διαχείριση και την αναφορά δεδομένων σε διαχειριστές στόλου. Και είναι σε έναν τέτοιο τομέα που αυτή η τεχνολογία έχει λογική και μπορεί να βρει ευρεία εφαρμογή. Με άλλα λόγια, θα επιτρέπει σε όποιους είναι υπεύθυνοι γι’ αυτούς τους τεράστιους στόλους οχημάτων, να διαχειρίζονται καλύτερα τις αλλαγές ελαστικών, βάσει της μεθοδολογίας συντήρησης JIT (για το «Just in time»), χωρίς να χρειάζεται να ελέγξουν την κατάσταση των ελαστικών αυτοκίνητο αυτοκίνητο.

Η Continental μιλά για ακρίβεια «χιλιοστών» για την τεχνική λύση που εξέλιξε και που είναι η πρώτη στο είδος της. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι, προς το παρόν, κανένας κατασκευαστής δεν διαθέτει αισθητήρα ικανό γι’ αυτές τις μετρήσεις. Τι γίνεται όμως με τον αισθητήρα όταν αντικαταστήσεις ένα λάστιχο; Θα είναι επαναχρησιμοποιήσιμος ή θα πηγαίνει στην ανακύκλωση μαζί με τα φθαρμένα λάστιχα; Η Continental δεν έδωσε διευκρινίσεις...

Continental real time tire monitoring

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube