5χρονος κινητήρας από την ILMOR [video]

5χρονος κινητήρας από την ILMOR [video]

Συνεχίζεται η εξέλιξη του τρικύλινδρου των 700cc που αποδίδει 130 ίππους.

Ποια δίχρονα και ποια τετράχρονα; Το μέλλον σύμφωνα με την ILMOR είναι στους … πεντάχρονους κινητήρες και για να το αποδείξει έφτιαξε ένα πρωτότυπο 700 κυβικών που αποδίδει 130 ίππους και 16,9 kgm ροπή.

Η λογική αυτού του “πεντάχρονου” κινητήρα είναι πολύ απλή και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι ίδια με οποιουδήποτε συμβατικού τετράχρονου κινητήρα. Πάνω σε αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό βασίζει τις ελπίδες της η ILMOR καθώς δεν χρειάζεται να αναπτυχτούν νέες τεχνολογίες ή μέθοδοι κατασκευής για να μπει αυτός ο κινητήρας άμεσα σε παραγωγή.

Πως δουλεύει όμως ο πεντάχρονος κινητήρας; Στην πραγματικότητα αποτελείται από τρεις τετράχρονους κυλίνδρους. Οι δύο ακριανοί κύλινδροι είναι εντελώς συμβατικοί και δουλεύουν όπως ακριβώς ο κύλινδρος του τετράχρονου αυτοκινήτου σας. Όμως ο μεσαίος κύλινδρος (που είναι μεγαλύτερης χωρητικότητας σε κ.εκ.) τροφοδοτείται από τα καυσαέρια των άλλων δύο και σε πέμπτο χρόνο τα “ξανακαίει” με τελικό αποτέλεσμα μικρότερη κατανάλωση και λιγότερους ρύπους από την εξάτμιση.

Σύμφωνα με την ILMOR, ο πρωτότυπος κινητήρας της με την βοήθεια ενός μικρού turbo έχει ειδική ισχύ 150-180 ίππων/1000cc. Όπως βλέπουμε δηλαδή, για κάθε ζευγάρι κυλίνδρων απαιτείται και ένας κύλινδρος για την… “μετάκαυση”, άρα οι πεντάχρονοι κινητήρες  πρέπει να είναι υποχρεωτικά τρικύλινδροι ή εξακύλινδροι.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι για περισσότερα από 25 χρόνια η ILMOR σχεδιάζει, εξελίσσει και κατασκευάζει κινητήρες επιδόσεων για την Formula 1 και τα Indycars.

[Πηγή: Περιοδικό ΜΟΤΟ]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube