Τεχνολογία ασύρματης φόρτισης ηλεκτρικών από την Toyota [video]

Τεχνολογία ασύρματης φόρτισης ηλεκτρικών από την Toyota [video]

Ο ιαπωνικός κολοσσός δοκιμάζει ήδη ένα σύστημα ασύρματης φόρτισης των μπαταριών των ηλεκτρικών και υβριδικών της.

Η Toyota ξεκινάει την πιλοτική λειτουργία ενός νέου συστήματος ασύρματης φόρτισης μπαταριών, εγκαθιστώντας την αντίστοιχη υποδομή στα σπίτια τριών κατόχων υβριδικών μοντέλων της στην επαρχία Aichi της Ιαπωνίας.

Με το σύστημα της Toyota το ηλεκτρικό ή υβριδικό plug-in αυτοκίνητο αρκεί να παρκάρει πάνω από ένα πηνίο που είναι εγκατεστημένο στο έδαφος. Οι μπαταρίες του φορτίζονται στη συνέχεια από το μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί αυτό ως πομπός, ενώ ένα δεύτερο πηνίο στο ίδιο το αυτοκίνητο λειτουργεί ως δέκτης. Το σύστημα έχει μελετηθεί ώστε να μην επηρεάζει άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που ίσως βρίσκονται εκεί γύρω.

Η Toyota έχει φροντίσει να διευκολύνει τον οδηγό να σταθμεύσει ακριβώς στο σημείο που πρέπει ώστε να επιτευχθεί η φόρτιση. Εκτός της οπτικής ένδειξης που υποδεικνύει τη θέση του πηνίου στο έδαφος, η εγκατάσταση συνεργάζεται με το σύστημα αυτόματης στάθμεσης Intelligent Parking Assist για να φέρει το αυτοκίνητο στη σωστή θέση αυτόματα. Η ισχύς φόρτισης είναι 2 kW, και για την πλήρη φόρτιση των μπαταριών ενός Prius Plug-In απαιτούνται 90'.

Αρχικά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα οφέλη της ασύρματης φόρτισης τρεις πελάτες της Toyota στην επαρχία Aichi της Ιαπωνίας για έναν χρόνο. Σε αυτό το διάστημα η Toyota θα καταγράψει την ικανοποίηση του χρήστη, την ευκολία χρήσης του συστήματος, τυχόν προβλήματα με τη θέση στάθμευσης και λεπτομέρειες για τη συχνότητα και τον χρόνο φόρτισης κάθε αυτοκινήτου.

Στόχος είναι το σύστημα να τελειοποιηθεί ώστε να μπορεί να διατεθεί κάποτε σε όλους τους οδηγούς ηλεκτρικών και υβριδικών plug-in της Toyota. Κάτι που σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρία θα κάνει τη χρήση τέτοιων μοντέλων πιο φιλική και άρα πιο ελκυστική προς τον χρήστη.

[Πηγή: Toyota]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube