Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θωρακίζονται απέναντι στους «χάκερς»

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θωρακίζονται απέναντι στους «χάκερς»

Με τη συνδρομή κορυφαίας τεχνολογίας θα συνεχιστούν οι έρευνες για τη θωράκιση των αυτόνομων αυτοκινήτων απέναντι στις έξωθεν ηλεκτρονικές επιρροές.

Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος απέναντι στο «χακάρισμα» των αυτοκινήτων, μια όχι και τόσο αμελητέα υπόθεση όταν πλέον μιλάμε ανοιχτά για αυτοκίνητα που οδηγούν μόνα τους.

Για την εν λόγω έρευνα υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα με πόρους που φτάνουν τα 2,1 εκ. στερλίνες, δηλαδή περίπου 2,4 εκ. ευρώ. Θα εκτελεστεί επάνω σε έναν εξομοιωτή που είναι στημένος μέσα σε ένα «μουλάρι» εξέλιξης του Range Rover Evoque. Η ιδιαιτερότητά του έχει να κάνει με έναν κλωβό Φαραντέι, ο οποίος θα το θωρακίζει από αθέμιτα εξωτερικά ασύρματα σήματα.

Δείτε ακόμα Test drive: Range Rover Evoque TD4 MY2016

Σύμφωνα με τον καθηγητή Carsten Maple, το διευθυντή έρευνας κυβερνοχώρου για το Πανεπιστήμιο, με αυτόν τον τρόπο η ομάδα θα μπορεί να βομβαρδίζει το αυτοκίνητο με απόλυτα ελεγχόμενα σήματα. Παράλληλα θα καταγράφει και τη συμπεριφορά των συστημάτων, ώστε εάν και όταν υπάρξει κάτι μεμπτό να εντοπίζεται εύκολα και να αντιμετωπίζεται με ταχύτητα και ακρίβεια.

Ο Maple δεν παρέλειψε να αποσαφηνίσει και ότι η περιβόητη υπόθεση με το Jeep Cherokee που είχε καταληφθεί από χάκερς οφειλόταν ουσιαστικά σε ένα άνοιγμα του παραθύρου ασφάλειας στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Ήταν πάντως καθησυχαστικός, σπεύδοντας να γνωστοποιήσει ότι τα σύγχρονα συστήματα δίνουν πολλές δυνατότητες άμυνας απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα.



«Η πιθανότητα για ένα ηλεκτρονικό σήμα να κλειδώσει την κεντρική ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου ενός αυτοκινήτου δεν είναι αμελητέα, όμως το θέμα πλέον είναι να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει εκεί ακριβώς», λέει ο Maple προσπαθώντας να εξηγήσει επακριβώς το σκοπό του προγράμματος.

[Πηγή: Autocar.co.uk]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube