Σύστημα αποφυγής λακκούβας από τη Ford [video]

Σύστημα αποφυγής λακκούβας από τη Ford [video]

Εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες των ενεργών αμορτισέρ, η Ford παρουσιάζει ένα σύστημα ιδιαίτερα χρήσιμο σε χώρες όπως η δική μας.

Επειδή το ενδεχόμενο να βρεθείς με κλαταρισμένο λάστιχο και στραβωμένη ζάντα από μια λακκούβα-κρατήρα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, η αμερικανική Ford εξέλιξε ένα σύστημα για τον περιορισμό του.

Η νέα τεχνολογία της Ford ονομάζεται Pothole Mitigation Technology. Με βάση τα δεδομένα που λαμβάνονται από 12 αισθητήρες, το σύστημα είναι σε θέση να αναγνωρίσει μια λακκούβα στον δρόμο εμπρός από το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, μέσα σε 2 msec, τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ φροντίζουν να αυξήσουν πολύ τη δύναμη επαναφοράς τους (rebound), έτσι ώστε ο τροχός να μην προλάβει να εκταθεί προς τα κάτω όταν βρεθεί στο κενό. Οπότε και το ανέβασμα στην άλλη... όχθη της λακκούβας είναι πιο εύκολο για τον τροχό, άρα και για το αυτοκίνητο και για τους επιβάτες.

«Δοκιμάσαμε και ρυθμίσαμε το σύστημα στις τεράστιες λακκούβες της πίστας δοκιμών της Ford στο Romeo του Michigan. Περάσαμε αμέτρητες ώρες όχι και τόσο ευχάριστων δοκιμών, αλλά το αποτέλεσμα άξιζε την προσπάθεια». Αυτά δήλωσε ο Jason Michener, υπεύθυνος για τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ στη Ford. Και απ’ όσο μπορούμε να κρίνουμε από το παρακάτω video, έχει δίκιο.

Το πρώτο μοντέλο παραγωγής που ενσωματώνει το σύστημα Pothole Mitigation είναι το νέο Ford Fusion V6 Sport, δηλαδή η αμερικάνικη έκδοση του νέου Ford Mondeo.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube