Νέο «ενεργό» πεντάλ γκαζιού από την Bosch

Νέο «ενεργό» πεντάλ γκαζιού από την Bosch

Η επικοινωνία οδηγού και αυτοκινήτου, περνά σε νέο επίπεδο, προς κέρδος της ασφάλειας και της οικονομίας καυσίμου

Η Bosch παρουσίασε μια καινοτόμα τεχνολογία που ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να πατάμε γκάζι. 

Ως κορυφαίος κατασκευαστής μηχανικών και ηλεκτρονικών υποσυστημάτων, προτείνει στις αυτοκινητοβιομηχανίες ένα πεντάλ γκαζιού που θα δίνει σήματα στον οδηγό. Έτσι, στην περιοχή βέλτιστης ισορροπίας επιτάχυνσης-οικονομίας το πεντάλ θα έχει μειωμένη αντίσταση, ενώ από εκεί και πέρα, όσο περισσότερο πατάς τόσο θα βαραίνει. Μετά από ένα συγκεκριμένο όριο, ένας χαρακτηριστικός κραδασμός θα προειδοποιεί τον οδηγό πως έχει πολύ βαρύ πόδι.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω θα λειτουργούν σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου, ώστε για παράδειγμα με άλλο τύπο ειδοποίησης (επαναλαμβανόμενο χτύπημα), να σηματοδοτείται το ιδανικό σημείο για την αλλαγή ταχύτητας. Η Bosch εκτιμά πως ένα τέτοιο πεντάλ γκαζιού μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου έως και 7%.


 
Από εκεί και πέρα, οι δυνατότητες προγραμματισμού του είναι απεριόριστες. Για παράδειγμα, σε ένα όχημα με σύστημα πλοήγησης, το πεντάλ θα μπορεί να προειδοποιεί για αναγκαία επιβράδυνση πριν από μια στροφή ή προσεγγίζοντας την έξοδο από ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Πολύ περισσότερο, αν το συγκεκριμένο όχημα είναι διασυνδεδεμένο με τα υπόλοιπα ή με κάποιο δίκτυο ενημέρωσης για την κυκλοφορία, θα μπορεί να προειδοποιεί για επικείμενα μποτιλιαρίσματα ή ακόμα και τροχαία ατυχήματα.

[Πηγή: Bosch]

Δείτε στη photo gallery και μια αντίστοιχη ευρεσιτεχνία που έχει υποβάλλει η Hyundai.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube