Νέα μπαταρία λιθίου οξυγόνου (Li-Ο2) δεκαπλασιάζει την αυτονομία των EV

Νέα μπαταρία λιθίου οξυγόνου (Li-Ο2) δεκαπλασιάζει την αυτονομία των EV

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν μία νέου τύπου μπαταρία που θα εκτοξεύσει την αυτονομία των ηλεκτρικών μοντέλων.

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν μία μπαταρία λιθίου οξυγόνου (Li-Ο2) που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ιόντων λιθίου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χαρίζοντας τους μεγαλύτερη αυτονομία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge ανακοίνωσαν την δημιουργία του πρωτοτύπου μιας μπαταρίας Λιθίου Οξυγόνου που καταφέρνει να ξεπερνά πολλά από τα εμπόδια που καθυστερούν την εξέλιξη της τεχνολογίας μπαταριών, όπως η ισχύς, η τιμή και το μέγεθος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ενεργειακή πυκνότητα στις μπαταρίες λιθίου οξυγόνου θα μπορούσε να είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή των ιόντων λιθίου, πλησιάζοντας εκείνη της βενζίνης. Αυτό θα επέτρεπε στα ηλεκτρικά μοντέλα να διανύσουν αρκετές εκατοντάδες km μέχρι να χρειαστούν φόρτιση. Επιπλέον, οι νέες αυτές μπαταρίες μπορούν να κοστίζουν και να ζυγίσουν το 1/5 των σημερινών μπαταριών ιόντων λιθίου, δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες στη διαδικασία εξέλιξης μπαταριών.

Ο καθηγητής Clare Grey που ηγήθηκε της έρευνας, ονομάζει το πρότζεκτ «ένα βήμα προς μια πρακτική μπαταρία, αν και με πολλά εμπόδια μπροστά».

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι χρειάζονται πάνω από μία δεκαετία για να παρουσιάσουν μια πρακτική και χρηστική μπαταρία Λιθίου οξυγόνου, καθώς αυτή τη στιγμή έχει πολύ χαμηλή ικανότητα φόρτισης και αποφόρτισης. Ο Grey μάλιστα είπε ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθούν τα όρια αυτονομίας της νέας μπαταρίας σε οχήματα.

Σε αντίθεση με άλλες έρευνες μπαταριών οξειδίου του λιθίου, το πρωτότυπο του Cambridge χρησιμοποιεί στην κατασκευή του υδροξείδιο του λιθίου αντί για υπεροξείδιο του λιθίου, καθώς και ένα ηλεκτρόδιο από γραφένιο (είδος άνθρακα). Το αποτέλεσμα αναφέρουν οι ερευνητές είναι μία ακόμα πιο σταθερή και αποτελεσματική μπαταρία, που μπορεί να επαναφορτιστεί πάνω από 2.000 φορές και επιτυγχάνει ποσοστό απόδοσης περίπου 93%.

[Πηγή Automotive News Europe]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube