Mazda: Το AWD μας είναι καλύτερο από της Subaru [video]

Mazda: Το AWD μας είναι καλύτερο από της Subaru [video]

O Ιάπωνας κατασκευαστής περνά στην τετρακίνητη αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι το AWD της Mazda είναι πιο έξυπνo και ασφαλέστερo από των ανταγωνιστών της.

Εδώ και δεκαετίες, η Subaru σημάδεψε τα αυτοκίνητά της με επιτυχία, εστιάζοντας στο μόνιμο και «συμμετρικό» σύστημα τετρακίνησης, για περισσότερη ελκτική πρόσφυση και κατά συνέπεια ασφαλέστερη οδήγηση.

Αλλά η Mazda πλέον δηλώνει ότι διαθέτει τον βασιλιά των AWD, επιμένοντας ότι το σύστημά της Active Torque Split, το οποίο δεν είναι μόνιμης εμπλοκής αλλά αυτόματο (on demand), είναι πιο έξυπνο και πιο αποτελεσματικό.

Η Mazda δηλώνει ότι το AWD της –που γνωρίζουμε από τα CX-3, CX-5 και το νέο CX-9- είναι συγκρίσιμο αν όχι καλύτερο με το σύστημα της Subaru. Και τούτο διότι παρεισάγει περισσότερα δεδομένα από περισσότερους αισθητήρες γύρω από το αυτοκίνητο και έτσι είναι «προ-ενεργό», αναγνωρίζοντας τα συγκεκριμένα σενάρια.

Ο Tetsushi Marutani, ένας από τους επικεφαλής μηχανικούς εξέλιξης του Mazda AWD, είπε ότι η Subaru, η Nissan ακόμη και η Audi, αποτέλεσαν τα σημεία αναφοράς για το σύστημα της εταιρείας, που χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρομαγνητικά ελεγχόμενο συμπλέκτη για να στέλνει τη ροπή στον πίσω άξονα όταν αυτό χρειάζεται. Όταν ο Marutani ερωτήθηκε αν το σύστημα είναι καλύτερο από αυτό της Subaru απάντησε: «Ναι, έχουμε αμέριστη εμπιστοσύνη στο AWD μας».

Η Mazda είναι τόσο σίγουρη ότι το AWD είναι το καλύτερο από τα γιαπωνέζικα συστήματα του είδους που αυτή την εβδομάδα έδωσε την ευκαιρία στο Τύπο να το διαπιστώσει. Έτσι Honda CR-V, ένα Subaru Forester και ένα Mazda CX-5, όλα με αυτόματο σασμάν, διαγωνίστηκαν back-to-back σε σλάλομ και εκκίνηση σε παγωμένη ανηφόρα και χιονισμένες επιφάνειες ως μέρος της εναρκτήριας Ice Academy, στο Colorado των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα ήταν πληροφοριακά και προφανώς επικεντρωμένα στην προβολή των Mazda, ενώ μέρος των δοκιμασιών μπορείτε να δείτε στο video που ακολουθεί.  

Ένας από τους τρόπους που το σύστημα της Mazda διαφοροποιείται από αυτά των αντιπάλων της , είπε ο Dave Coleman, μηχανικός εξέλιξης της Mazda North America Operations, είναι ότι «το σύστημά μας κατανοεί τι συμβαίνει τριγύρω του».

»Σε ένα λόφο, ξεκινώντας με το τιμόνι στριμμένο, κάνει εξυπνότερα πράγματα σε σχέση με τους αντιπάλους του. Το σύστημά μας γνωρίζει ποια είναι η θερμοκρασία, γνωρίζει ότι πατά πάνω σε χιόνι, έτσι χρησιμοποιεί AWD και ανεβαίνει χωρίς πρόβλημα».

Και ο Coleman συνέχισε λέγοντας ότι το σύστημα AWD είναι «αόρατο για τον οδηγό, δεν χρειάζεται να το θέσεις σε λειτουργία, δεν βλέπεις λυχνίες να ανάβουν. Δεν ξέρεις καν πως είναι εκεί. Μόνο λειτουργεί».

«Παρακολουθεί συνεχώς τα δεδομένα που λαμβάνει από τους αισθητήρες του αυτοκινήτου», είπε ο Coleman.



»Γνωρίζουμε αν κάνει κρύο, αν βρέχει διότι οι καθαριστήρες δουλεύουν, αν το αυτοκίνητο βρίσκεται υπό κλίση. Μπορούμε άμεσα να μετρήσουμε και την ελκτική πρόσφυση, επίσης. Υπολογίζουμε τη γωνία του τιμονιού, την πίεση στα φρένα, τη θέση της πεταλούδας του γκαζιού».

»Λαμβάνουμε υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα, ανανεώνοντας 200 φορές το δευτερόλεπτο τους υπολογισμούς και μπορούμε έτσι να επεμβαίνουμε με μια ακριβέστατη κατανομή της ροπής, με στόχο τη μεγέθυνση της ελκτικής πρόσφυσης».

Ο Coleman ισχυρίστηκε επίσης ότι, επειδή το σύστημα χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικό πολύδισκο συμπλέκτη, στέλνει σταθερά κι ένα μικρό ποσό ροπής στον πίσω άξονα ως «άμεση απόκριση».

«Οι υδραυλικοί συμπλέκτες δεν είναι τόσο καλοί όσο οι δικοί μας», συμπλήρωσε ο Coleman. «Οι δικοί μας είναι ακριβείς, ηλεκτρομαγνητικοί για άμεση απόκριση».

Η «στιγμή δισταγμού» που χαρακτηρίζει τα συστήματα  AWD on demand, δηλαδή εκείνο το κενό δράσης μέχρι το σύστημα να ανακατανείμει τη ροπή, δεν είναι κάτι που χαρακτηρίζει το σύστημα της Mazda, ολοκλήρωσε ο Coleman.

Πολύ ωραία και πολύ καλά όλα αυτά. Και να δεχτούμε ότι το σύστημα της Mazda είναι εκπληκτικά αποτελεσματικό σε πάγο και χιόνι. Αλλά γιατί πήρε στη Mazda τρία χρόνια να κάνει τέτοια επικοινωνιακή επίθεση για το AWD της, από τη στιγμή που το σύστημα το πρωτοείδαμε το 2012 πάνω στο CX-5;

Στέλεχος επικοινωνίας της Mazda ΗΠΑ εξομολογήθηκε σε μια προσπάθεια απάντησης στο εύλογο αυτό ερώτημα: «Είχαμε πολλές άλλες ιστορίες να πούμε. Είχαμε τους κινητήρες SKYACTIV, το σχεδιασμό KODO και πολλά ακόμη».

Αλλά φαίνεται η Mazda να μην επαναπαύεται στις δάφνες της και ο Marutani επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία ήδη εργάζεται πάνω στην επόμενη γενιά AWD. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το να ισοφαρίζουμε τους ανταγωνιστές μας», είπε «Κυνηγάμε να είμαστε οι καλύτεροι».

[Πηγή motoring.com.au]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube