Κινέζοι έφτιαξαν το αυτοκίνητο που κινείται μόνο με τη σκέψη

Κινέζοι έφτιαξαν το αυτοκίνητο που κινείται μόνο με τη σκέψη

Η Great Wall Motor και το πανεπιστήμιο Νανκάι κατασκεύασαν το πρώτο αυτοκίνητο που ελέγχεται με τη σκέψη.

Οι ερευνητές τους πανεπιστημίου Νανκάι της πόλης Τιανζίν στη βορειοανατολική Κίνα δημιούργησαν σε συνεργασία με την αυτοκινητοβιομηχανία Great Wall Motor, το πρώτο αυτοκίνητο η κίνηση του οποίου ελέγχεται από τη σκέψη του “οδηγού”.

Ο χειριστής/οδηγός φορά στο κεφάλι μια ειδική κάσκα με ηλεκτρόδια η οποία στέλνει απευθείας εντολές από το μυαλό στα συστήματα λειτουργίας του αυτοκινήτου. Το τελευταίο εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές που… σκέφτεται ο οδηγός, δίχως την παραμικρή “φυσική” επέμβαση από αυτόν. 

Προς το παρόν, η τεχνολογία εξασφαλίζει την κίνηση του αυτοκινήτου μόνον σε ευθεία γραμμή, όμως το όχημα μπορεί να επιταχύνει και να επιβραδύνει ή να κινηθεί εμπρός και πίσω. 

Η ειδική κάσκα του χειριστή περιλαμβάνει 16 αισθητήρες που συλλαμβάνουν τα σήματα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος του οδηγού. Ένα πρόγραμμα «μεταφράζει» τα σήματα σε εντολές ελέγχου, οι οποίες μετά στέλνονται ασύρματα στο αυτοκίνητο.

Οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι πως πολύ σύντομα η τεχνολογία του νοητικού ελέγχου των αυτοκινήτων θα συνδυαστεί με αυτήν των αυτόνομων οχημάτων, όπως αυτό που εξελίσσει εδώ και χρόνια η Google. 

Η όλη ιδέα ξεκίνησε από μια έρευνα για το πως θα μπορούσαν να κινηθούν αυτόνομα και να οδηγήσουν ένα αυτοκίνητο άτομα με κινητικές αναπηρίες.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube