H Νυχτερινή Όραση του νέου VW Touareg

H Νυχτερινή Όραση του νέου VW Touareg

Ανιχνεύει αόρατους στο μάτι ανθρώπους και ζώα που βρίσκονται έως και 130 μέτρα μακριά από το αυτοκίνητο.

Το σύστημα Night Vision ανιχνεύει θερμόαιμα όντα στο σκοτάδι πολύ πιο γρήγορα από το ανθρώπινο μάτι, ειδοποιεί τον οδηγό κι ενεργοποιεί το σύστημα πέδησης.

Η χρήση θερμικής κάμερας για να βλέπουμε τα έμβια όντα τη νύχτα δεν είναι κάτι καινούργιο. Δοκιμάζεται εδώ και χρόνια στα αυτοκίνητα, και μάλιστα τελευταία ως μέρος των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης. Η Volkswagen όμως την προσφέρει ως στοιχείο του εξοπλισμού του νέου Touareg.

Το νέο Touareg θα λανσαριστεί στην αγορά φορτωμένο με συστήματα και τεχνολογίες ασφάλειας. Θα είναι το πρώτο Volkswagen που θα μπορεί να εξοπλιστεί με το σύστημα Night Vision. Μια θερμική κάμερα στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου καταγράφει την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν οι ζωντανοί οργανισμοί. Αν ανιχνεύσει ανθρώπους ή ζώα μέσα στα όρια εμβέλειάς του, το σύστημα ειδοποιεί τον οδηγό. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να παρασυρθεί πεζός, ιδίως έξω από τις πόλεις όπου οι δρόμοι δεν φωτίζονται. 

Πιο λεπτομερώς, το σύστημα περιλαμβάνει την κάμερα υπερύθρων που μπορεί να εντοπίσει πεζούς, ποδηλάτες και σχετικά μεγάλα ζώα σε μια απόσταση από 10 έως και 130 μέτρα μπροστά από το αυτοκίνητο. Όταν μπουν σε έναν ορισμένο «διάδρομο» ή είναι πιθανό να μπουν στο διάδρομο αυτό λόγω της τροχιάς κίνησής τους, ο οδηγός λαμβάνει ειδοποίηση στην οθόνη του ψηφιακού πίνακα οργάνων Digital Cockpit του Touareg.

Όταν βρίσκονται έξω από το διάδρομο κινδύνου, οι άνθρωποι και τα ζώα σημαίνονται με κίτρινη εικόνα στο ασπρόμαυρο φόντο του συστήματος νυχτερινής όρασης. Όταν περάσουν κάποια όρια, οι σιλουέτες τους γίνονται από κίτρινες, κόκκινες. Ακόμη κι αν η οθόνη του συστήματος Night Vision δεν έχει ενεργοποιηθεί στο Digital Cockpit, γίνεται άμεση ενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας όταν ανιχνεύεται κίνδυνος σε ταχύτητες κίνησης πάνω από τα 50 km/h, με τους ανθρώπους και τα ζώα να σημαίνονται με κόκκινο. Σε ταχύτητες κάτω από τα 50 km/h, δεν υπάρχει ζωντανή ένδειξη στην οθόνη, αλλά ανάβει ένα κόκκινο λαμπάκι. Η κόκκινη ένδειξη ανάβει και στην (έξτρα) head-up diplay ενώ παράλληλα δίνεται και ακουστική προειδοποίηση. Ταυτόχρονα, το σύστημα πέδησης προετοιμάζεται ώστε να δώσει άμεσα τη μέγιστη δυνατή επιβράδυνση.

Χάρη στο νέο, διαδραστικό σύστημα φώτων "IQ.Light - LED matrix headlights" που είναι επίσης διαθέσιμο στο νέο Touareg, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μια δυνητικά επικίνδυνη θέση φωτίζονται στιγμιαία αν το αυτοκίνητο κινείται εκτός κατοικημένων περιοχών και με ταχύτητα πάνω από 60 km/h, ώστε να γίνονται ακόμη πιο ορατοί στον οδηγό, χωρίς όμως να τυφλώνονται. Αυτή η λειτουργία προσφέρεται αποκλειστικά σε συνδυασμό με τη Night Vision, αναβαθμίζοντας περαιτέρω την ασφάλεια.

[Πηγή: Volkswagen]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube