Ford: Τζάμια για τους τυφλούς [video]

Ford: Τζάμια για τους τυφλούς [video]

Επί του παρόντος δεν αποτελεί εμπορικό προϊόν, αλλά ελπίζουμε σύντομα να καταλήξει τέτοιο.

Η πρόοδος δεν σταματά ποτέ και πουθενά, οπότε και το αυτοκίνητο δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Ford παρουσιάζει τη μελέτη της σε ένα πολύ ιδιαίτερο είδος υαλοπινάκων, από την οποία προέκυψε ένα σύστημα που μεταγράφει με τη μορφή απτικής ανάδρασης το τοπίο. Έτσι, οι τυφλοί μπορούν με το δικό τους τρόπο επίσης να απολαύσουν αυτό που βρίσκεται έξω από το αυτοκίνητο!

Οι κατασκευαστές δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να επικοινωνούν σχετικά με πρότζεκτ που εξελίσσουν για μειονεξίες ή αναπηρίες οποιουδήποτε είδους. Το γεγονός λοιπόν ότι η Ford μας παρουσιάζει μια συσκευή για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης αξίζει ειδικής μνείας.

Το σύστημα αυτό, που ονομάζεται «Feel the view», βασίζεται σε μια απλή αρχή: Ο χρήστης «παίρνει» σε εικόνα το τοπίο διά μέσου του γυαλιού. Η εικόνα στη μνήμη του συστήματος μεταγράφεται στη συνέχεια σε αποχρώσεις του γκρι, του μαύρου και του λευκού, οι οποίες στη συνέχεια μεταφράζονται από τον υπολογιστή σε απτική ανάδραση.

feel the view

Συνολικά, 255 απτικές αποχρώσεις δίνουν το παρών σε αυτό το ιδιαίτερο τζάμι που σου επιτρέπει να «αισθάνεσαι» το τοπίο κάτω από τα δάχτυλά σου. Το «Feel the view», που εξελίχτηκε από τη Ford Ιταλίας, αποτελεί επί του παρόντος μη εμπορεύσιμη τεχνολογία, αν και ελπίζουμε ότι αυτό το είδος των ιδεών θα ανθίσει στο μέλλον στο μυαλό των μηχανικών και των υπεύθυνων του μάρκετινγκ. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι μάλλον πιο χρήσιμο από ό,τι κάποια από τα βοηθήματα του οδηγού που γίνονται όλο και πιο πολυάριθμα και όλο και πιο ενοχλητικά.

[Πηγή Ford Europe]
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube