Έξυπνο cruise control από τη Honda

Έξυπνο cruise control από τη Honda

Η Honda πρόκειται να λανσάρει το i-ACC, ένα εξελιγμένο cruise control που μπορεί να προβλέπει τις κινήσεις των υπόλοιπων οχημάτων στο δρόμο.

Γνωρίζουμε το adaptive cruise control που προσαρμόζει την ταχύτητά τους σύμφωνα με αυτή του προπορευόμενου οχήματος, όμως το νέο Honda CR-V θα είναι το πρώτο με cruise control που θα μπορεί να προβλέψει τη συμπεριφορά των άλλων οδηγών.

Το σύστημα της Honda ονομάζεται Intelligent Adaptive Cruise Control, ή εν συντομία i-ACC. Συλλέγει δεδομένα από μια κάμερα και ένα ραντάρ υπερήχων για να καταγράψει τις θέσεις και τις κινήσεις των οχημάτων που κινούνται σε όλες τις λωρίδες του δρόμου. Έτσι αντιλαμβάνεται εγκαίρως κάθε αλλαγή στη θέση τους. Βάσει ενός αλγόριθμου μπορεί στη συνέχεια να εκτιμήσει πότε κάποιο από τα υπόλοιπα οχήματα πρόκειται να ελιχθεί έτσι ώστε να βρεθεί στην πορεία του εφοδιασμένου με i-ACC αυτοκινήτου, ακόμα και πέντε δευτερόλεπτα πριν αυτό συμβεί.

Εφόσον διαπιστωθεί επερχόμενος επικίνδυνος ελιγμός προπορευόμενου οχήματος ο οδηγός ειδοποιείται διακριτικά με την αντίστοιχη ένδειξη στον πίνακα οργάνων, ενώ ταυτόχρονα αρχίζουν να ενεργοποιούνται απαλά τα φρένα. Αν ο οδηγός δεν αντιδράσει τότε το αυτοκίνητο φρενάρει κι άλλο μόνο του, ώστε να μην βρεθεί επικίνδυνα κοντά στο όχημα που θα κάνει τον έκτακτο ελιγμό. Παρότι το σύστημα φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο στις συνθήκες κίνησης που επικρατούν στους αμερικάνικους αυτοκινητόδρομους, η Honda το εξέλιξε ειδικά για την Ευρώπη.

Το πρώτο μοντέλο παραγωγής που θα εφοδιάζεται με το i-ACC στις πλούσιες εκδόσεις του είναι το νέο Honda CR-V.

[Πηγή: Honda]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube