Η Jaguar Land Rover σχεδιάζει αυτόνομη οδήγηση και εκτός δρόμου

Η Jaguar Land Rover σχεδιάζει αυτόνομη οδήγηση και εκτός δρόμου

Τα μελλοντικά μοντέλα της εταιρείας θα μπορούν να διαβάζουν «δύσβατες» επιφάνειες και να αναγνωρίζουν εμπόδια σε εκτός δρόμου συνθήκες.

Η Βρετανική εταιρεία δουλεύει επάνω στην ιδέα του να εξελίξει την αυτόνομη οδήγηση των μοντέλων της ώστε να έχει εφαρμογή και εκτός δρόμου.

Προφανώς είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα μπορεί στην παραγωγή, αφού χρειάζονται να εξελιχθούν περεταίρω διάφορες τεχνολογίες προκειμένου να καταστεί δυνατό κάτι τέτοιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το Land Rover Discovery Sport 2.0D 180 PS

Αρχικά απαιτούνται αισθητήρες νέας γενιάς, οι οποίοι θα αντιλαμβάνονται με εξαιρετική ακρίβεια το περιβάλλον και θα υποστηρίζουν το υψηλό επίπεδο της τεχνητής νοημοσύνης που προϋποθέτει ένα τέτοιο σύστημα. Θα πρέπει δε να συνεργάζονται με άλλα συστήματα που θα ανιχνεύουν την επιφάνεια του δρόμου, υπερεξελιγμένες κάμερες που θα δίνουν τρισδιάστατη απεικόνιση της πορείας και ραντάρ με υπέρηχους που θα δίνουν στο αυτοκίνητο άποψη 360 μοιρών για τον περιβάλλοντα χώρο.

Η εταιρεία δηλώνει ότι το αυτοκίνητο θα μπορεί να διαβάζει το δρόμο με αρκετή ανάλυση ώστε να ξέρει τι ακριβώς γίνεται κάτω από τους τροχούς του ακόμα κι όταν χιονίζει ή βρέχει.



Ο Tony Harper, επικεφαλής για το R&D της εταιρείας, αναφέρει πως για μια εταιρεία με τέτοια παράδοση στα εκτός δρόμου οχήματα, είναι λογικό η αυτόνομη οδήγηση να μπορεί να βγαίνει εκτός των ορίων της ασφάλτου. Να είναι δηλαδή ικανό το αυτοκίνητο να έχει τον έλεγχο όποιες κι εάν είναι οι συνθήκες γύρω του. Είτε πρόκειται για ένα δρόμο με έργα, είτε για ένα χιονισμένο δύσβατο μονοπάτι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε την Jaguar F-Pace 2.0d AWD Auto

Tο κλειδί του συστήματος, θα είναι η ιδιότητά του να αντιλαμβάνεται την κατάσταση του δρόμου από τον οποίο πρόκειται να περάσει. Έτσι, εάν για παράδειγμα υπάρχει ένα πεσμένο κλαδί ή μια επικίνδυνη ρίζα στο δρόμο, θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να το αντιμετωπίσει.

Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του συστήματος είναι η επικοινωνία μεταξύ αυτοκινήτων που βρίσκονται σε κονβόι, αυτή που ονομάζεται V2V δηλαδή. Χάρη σε αυτή λύνονται διάφορα προβλήματα πριν καν δημιουργηθούν, αφού εάν για παράδειγμα το προπορευόμενο αυτοκίνητο έρθει αντιμέτωπο με μια ιδιαίτερη κατάσταση, θα ειδοποιήσει και τα υπόλοιπα ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για να ξεπεράσουν τη δυσκολία.

[Πηγή Autocar.co.uk]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube