Η αεροδυναμική σήραγγα της Skoda στην υπηρεσία των αθλητών ποδηλασίας [video]

Η αεροδυναμική σήραγγα της Skoda στην υπηρεσία των αθλητών ποδηλασίας [video]

Η Skoda βοηθά αθλητές της ποδηλασίας να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους μέσω αεροδυναμικής μελέτης.

Ο Pavel Kelemen είναι ένας ποδηλάτης που αγωνίζεται στην Ολυμπιακή οβάλ πίστα εσωτερικού χώρου. Ο συναγωνισμός είναι οριακός και κάθε λεπτομέρεια μπορεί να κάνει την διαφορά. Η αεροδυναμική φυσικά παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά η χρήση αεροδυναμικής σήραγγας είναι πολύ ακριβή υπόθεση.

Η Skoda θέλοντας όπως αντίστοιχα και η BMW με τους αθλητές της κολύμβησης, θέλησε να βοηθήσει. Και διέθεσε την δική της σήραγγα. Ο Pavel οδήγησε το ποδήλατό του με 150 κάμερες υψηλής ανάλυσης να παρακολουθούν τις κινήσεις του και την στάση του σώματός του. Οι φωτογραφίες δεν προορίζονταν φυσικά για δημοσίευση, αλλά για την κατασκευή ενός τρισδιάστατου ψηφιακού μοντέλου του ίδιου και των ανταγωνιστών του.

Δείτε ακόμη Δοκιμάζουμε το νέο Skoda Fabia 1.4 TDI 90 PS

Οι μηχανικοί της Skoda πέρασαν τα δεδομένα σε ένα πρόγραμμα ψηφιακής προσομοίωσης ρευστοδυναμικής, διαδικασία που ακολουθούν και στα αυτοκίνητα όταν προσπαθούν να βελτιώσουν την αεροδυναμική συμπεριφορά στα σημεία και να μειώσουν την οπισθέλκουσα. Η προσεκτική ανάλυση έδειξε ότι υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης, και βάσει της μελέτης, πρότειναν στον Kelemen να αλλάξει την στάση του σώματός του κατά την οδήγηση. Αν και τα περιθώρια αλλαγής της θέσης του σώματος όταν οδηγείς αγωνιστικό ποδήλατο σε αυτό το επίπεδο είναι έτσι κι αλλιώς λίγα, η γνώση που αποκτήθηκε βοήθησε τον ποδηλάτη να κερδίσει κάτι, έστω και λίγο. Με τόσο λεπτές διαφορές, κάθε χιλιοστό είναι πολύτιμο και μπορεί να κάνει την διαφορά.

Η Skoda ελπίζει ότι η βοήθεια  που παρείχε στον Pavel Kelemen θα τον βοηθήσει να πετύχει τον στόχο του που δεν είναι άλλος από ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Rio. 


Πηγή Autoevolution

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube