Δομικά μέρη από τιτάνιο εξελίσσει η Lotus

Δομικά μέρη από τιτάνιο εξελίσσει η Lotus

Με τη χρήση τιτανίου η Lotus κατάφερε να μειώσει το βάρος του πίσω υποπλαισίου της Exige S κατά 36%.

Τα μοντέλα της Lotus είναι συνήθως τα ελαφρύτερα αυτοκίνητα της κατηγορίας τους αλλά όπως φαίνεται μπορούν να γίνουν ακόμα ελαφρύτερα. Η βρετανική εταιρία εξετάζει τη χρήση τιτανίου για το πλαίσιο των μοντέλων της, εκτός από τα διάφορα περιφερειακά εξαρτήματα που φτιάχνονται από αυτό.

Το πρώτο δείγμα της μελέτης της Lotus πάνω σε δομικά μέρη από τιτάνιο είναι ένα πίσω υποπλαίσιο για την Exige S. Το συμβατικό ατσάλινο υποπλαίσιο παραγωγής ζυγίζει 50 kg. Το πρωτότυπο που κατασκεύασε από τιτάνιο η Lotus Engineering σε συνεργασία με την επίσης βρετανική εταιρία Caged Laser είναι κατά 36% ελαφρύτερο, φτάνοντας τα 32 kg.



Ταυτόχρονα το υποπλαίσιο τιτανίου είναι πιο άκαμπτο κατά 19%, κάτι που βελτιώνει την ακρίβεια της οδικής συμπεριφοράς της Lotus Exige S. Η αντοχή του στη διάβρωση είναι αντίστοιχη με του ατσάλινου, όπως και η ανθεκτικότητα των κολλήσεων. «Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε ανθεκτικές κολλήσεις σε κομμάτια τιτανίου» δήλωσε ο John Sellors, αρχιμηχανικός παραγωγής της Lotus.

Η τεχνολογία της συγκόλλησης τιτανίου για τέτοια χρήση πάντως βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο για να μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πότε θα πρέπει να περιμένουμε να περάσει στα μοντέλα παραγωγής.

[Πηγή: Autocar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube