Δείτε την τρελή «Κεντρομόλο Πτέρυγα» του Zenvo TSR-S σε λειτουργία [video]

Δείτε την τρελή «Κεντρομόλο Πτέρυγα» του Zenvo TSR-S σε λειτουργία [video]

Πολλοί μιλούν για «ενεργή αεροδυναμική» στα αυτοκίνητά τους, αλλά αυτό είναι το κάτι άλλο.

Μιλώντας για ενεργή αεροδυναμική, έχουμε στο νου μας πτερύγια, αεροφράκτες και αεραγωγούς που αλλάζουν θέση ή σχήμα, μεταβάλλοντας το γενικό αεροδυναμικό προφίλ του αυτοκινήτου. Ένα σούπερκαρ δεν χρειάζεται κάθετη αεροδυναμική πίεση όταν κινείται μέσα στην πόλη, αλλά την έχει ανάγκη για να κρατάει στην πίστα.

Ένα τυπικό παράδειγμα ενεργού αεροδυναμικής είναι η πίσω πτέρυγα των μονοθεσίων Formula 1 με το σύστημα DRS. Όμως η πτέρυγα του Zenvo TSR-S είναι πραγματικά ξεχωριστή.

Η δανέζικη εταιρεία την αποκαλεί «Kεντρομόλο Πτέρυγα». Ο μηχανισμός στήριξής της, της επιτρέπει  να περιστρέφεται σε δύο άξονες, τον εγκάρσιο και τον διαμήκη, ώστε να λειτουργεί ως αερόφρενο αλλά και ως σταθεροποιητής στις στροφές. Δείτε τη να δουλεύει στο παρακάτω video, είναι εντυπωσιακή.

«Η πτέρυγα του TSR-S μπορεί να διατηρεί τη υψηλή κάθετη πίεση και συγχρόνως να αναπτύσσει μια μεγάλη δύναμη με κατεύθυνση προς τα μέσα», εξηγεί ο Kasper Damkjær, ειδικός στη ρευστομηχανική, που πρωτοστάτησε στην αεροδυναμική εξέλιξη του TSR-S. «Όταν η πτέρυγα παίρνει κλίση, η κατακόρυφη δύναμη μειώνεται μόνο κατά 3%, ενώ αναπτύσσεται μια κεντρομόλος δύναμη που ισοδυναμεί στο 30% της κατακόρυφης δύναμης». Η δύναμη αυτή υποτίθεται ότι βοηθάει το αυτοκίνητο να κρατάει καλύτερα, παίζοντας ένα ρόλο παρόμοιο με της αντιστρεπτικής δοκού και φορτίζοντας τον ελαφρωμένο εσωτερικό τροχό.

Αυτή η ενεργή αεροδυναμική είναι πολύ σημαντική σε ένα αυτοκίνητο όπως το Zenvo TSR-S, που έχει έναν V8 5,8 λίτρων –κατασκευής Zenvo– με δύο φυγοκεντρικούς υπερσυμπιεστές, ο οποίος αποδίδει 1.192 άλογα (στις 8.500 rpm) και τα στέλνει στους πίσω τροχούς μέσα από ένα ημιαυτόματο, σειριακό 7άρι κιβώτιο αγωνιστικών προδιαγραφών. Στην ευθεία, το δανέζικο σούπερκαρ φτάνει τα 100 km/h από στάση σε 2,8” και τα 200 km/h σε μόλις 6,8”.

Αν πράγματι η πτέρυγα του TSR-S δουλεύει, τότε εύκολα θα του συγχωρήσουμε την κάπως παράξενη εμφάνισή του.

[Video: Carspotter Jeroen / YouTube, Zenvo Automotive]
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube