Brembo: Έρχονται τα συστήματα Brake-by-Wire [video]

Brembo: Έρχονται τα συστήματα Brake-by-Wire [video]

Ακούμε συχνά τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μιλούν για μετάγγιση τεχνολογίας από τους αγώνες στα ΙΧ. Αυτή είναι λοιπόν μια τέτοια περίπτωση. Ηλεκτρικά φρένα.

«Ποια από τα φανερά και τα απόκρυφα ενός μονοθεσίου της Formula 1 έχουν να κάνουν με τη μηχανολογία και το σχεδιασμό του αυτοκινήτου μου;», θα  μπορούσε να ρωτήσει ο καθένας μας. Οι Ιταλοί ειδικοί της Brembo μπορούν πλέον να δώσουν μια πειστική απάντηση.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο αμερικανικό Car and Driver, ο εκτελεστικός διευθυντής της Brembo για τα συστήματα πέδησης, Giovanni Canavotto, και ο διευθυντής της Βόρειας Αμερικής, Daniel Sandberg, εξήγησαν πού κατευθύνεται το μέλλον της βιομηχανίας προμηθευτών φρένων. Τα δύο στελέχη δηλώνουν ότι τα εξηλεκτρισμένα συστήματα πέδησης «θα αποτελέσουν ισχυρή τάση κατά την επόμενη δεκαετία», καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνονται να εξηλεκτρίζουν κάθε σύστημα του αυτοκινήτου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Brembo: Αυτή είναι η τεχνολογία μας στην F1

Τα συστήματα «brake-by-wire», όπως αναφέρονται συχνά σε αυτά, δίνουν στη αυτοκινητοβιομηχανία τη δυνατότητα ισχυρού ελέγχου του συστήματος πέδησης. Ένας υπολογιστής συνδεδεμένος με το σύστημα μπορεί να κάνει ταχύτατους υπολογισμούς με βάση την ταχύτητα, τη βύθιση, την περιστροφή στον κάθετο άξονα και τα δεδομένα φρεναρίσματος του αυτοκινήτου, παρέχοντας ιδανική πίεση πέδησης και ισορροπία ανάλογα με τις ανάγκες. Η αίσθηση του πεντάλ φρένου μπορεί επίσης να προσαρμοστεί για τον τύπο της οδήγησης που επιλέγει ο οδηγός, χρησιμοποιώντας επιλογές για τη ρύθμιση της λειτουργίας τους. Ακριβώς όπως γίνεται στις οδηγικές ρυθμίσεις σε πολλά high-end ή αυτοκίνητα επιδόσεων σήμερα, επεμβαίνοντας στη λειτουργία και στην αίσθηση στο τιμόνι, στο γκάζι ή στην ανάρτηση.

Brembo brake-by-wire

«Τα έχουμε χρησιμοποιήσει στη Formula 1 για χρόνια», δήλωσε ο Canavotta στο C&D στη συνέντευξη. «Στα μελλοντικά αυτοκίνητα, μπορούν να προσαρμοστούν στον οδηγό και να δημιουργήσουν μια πιο μαλακή ή πιο σκληρή αίσθηση, μικρότερη ή μεγαλύτερη διαδρομή στο πεντάλ, με παρόμοιο τρόπο με αυτό που το κάνουν οι οδηγικές ρυθμίσεις για την ανάρτηση και το τιμόνι».

«Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες εκφράζουν την επιθυμία να εξηλεκτρίσουν ολόκληρο το αυτοκίνητο, ακόμη και εκτός του κινητήρα», πρόσθεσε. «Το brake-by-wire δεν εξαρτάται από έναν ηλεκτροκινητήρα [στο σύστημα κίνησης] και δεν χρειάζεται καν 48βολτο ηλεκτρικό σύστημα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Να πώς δοκιμάζει η Brembo τα φρένα της F1 [video]

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα υδραυλικά συστήματα πέδησης πρόκειται να εξαφανιστούν. Ο Canavotta πιστεύει ότι η μετάβαση από υδραυλικά σε ηλεκτρικά συστήματα πέδησης θα είναι αργή. Όπως ακριβώς ήταν και η μετάβαση από τα ταμπούρα στους δίσκους ή από την κλασική πεταλούδα τροφοδοσίας στον ηλεκτρονικό έλεγχό της.

Brembo brake-by-wire

Είπε επίσης ότι αυτά τα συστήματα θα χρειαστούν ένα εφεδρικό σύστημα σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με το κύριο σύστημα φρένων. Και ακόμη ότι θα είναι δύσκολο να βαθμονομηθούν σωστά, καθώς αυτά τα συστήματα πέδησης συχνά λειτουργούν ως διακόπτης «on/off» και είναι δύσκολο να ρυθμίσεις την προοδευτικότητά τους με ακρίβεια.

Φανταζόμαστε ότι αυτή η τεχνολογία θα εμφανιστεί πρώτα στα σούπερκαρ, καθώς έτσι διευκολύνουν τους κατασκευαστές να πετυχαίνουν καλύτερες επιδόσεις στο αυτοκίνητο. Επιπλέον το πιθανότερο είναι αρχικά να κοστίζουν ακριβά, οπότε το κόστος τους θα είναι πιο εύκολο να ενσωματωθεί σε πανάκριβα μοντέλα με υψηλό περιθώριο κέρδους. Τελικά, όμως, θα γίνουν και αυτά κοινός τόπος, ειδικά από το 2020 και ύστερα, οπότε μια πληθώρα υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται στην αγορά.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube