Αυτός είναι ο πιο αποδοτικός κινητήρας εσωτερικής καύσης [video]

Αυτός είναι ο πιο αποδοτικός κινητήρας εσωτερικής καύσης [video]

Συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία από τους βενζινοκινητήρες και τους ντίζελ, ο συγκεκριμένος κινητήρας αν μη τι άλλω είναι μια πολλά υποσχόμενη ιδέα.

Η ευστροφία, η γραμμική απόδοση και η πιο καθαρή καύση των κινητήρων βενζίνης, είναι κάτι θεμιτό για κάθε αυτοκίνητο.

Το ίδιο ωστόσο και ο συνδυασμός οικονομίας και ροπής των ντίζελ, ειδικά των σύγχρονων που έχουν προοδεύσει αφάνταστα.

Τώρα, έρχεται η ιδέα ενός νέου κινητήρα εσωτερικής καύσης που θεωρητικά θα συνδυάσει τα πλεονεκτήματα των δύο γνωστών μας μέχρι σήμερα κόσμων, και θα θέσει εκ νέου τον πήχη σε αυτό που λέγεται βαθμός θερμοδυναμικής απόδοσης.

Ο νέος κινητήρας ονομάζεται HCCI (Homogeneous Charge Compression Ignition) δείχνοντας ότι το σημείο κλειδί του έχει να κάνει με την ανάφλεξη. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν κινητήρα βενζίνης που όμως δε χρησιμοποιεί μπουζί για την ανάφλεξη του μίγματος αλλά την πραγματοποιεί μέσω αυξημένης πίεσης. Όπως ακριβώς οι ντίζελ δηλαδή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο κινητήρας βενζίνης μεταβλτητής συμπίεσης θα "σκοτώσει" του ντίζελ

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτής της ιδέας είναι ότι μπορεί να λειτουργεί μόνο σε ένα στενό «παράθυρο» θερμοκρασίας στον θάλαμο καύσης, εκτός του οποίου υπάρχουν θέματα τόσο απόδοσης όσο και αξιοπιστίας (προανάφλεξη).

Με άλλα λόγια, το στοίχημα τώρα είναι να βρεθεί ένας τρόπος που θα επιτρέπει τον έλεγχο της θερμοκρασίας με την απαιτούμενη συνέπεια και ακρίβεια, αλλά με προαπαιτούμενο το λογικό κόστος παραγωγής του.

Μέχρι τότε πάντως, δείτε το video για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.

[Πηγή: Roadandtrack.com, Engineering Explained]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube