Το αυτόνομο αυτοκίνητο της Nvidia περνάει εύκολα κάθε εμπόδιο [video]

Το αυτόνομο αυτοκίνητο της Nvidia περνάει εύκολα κάθε εμπόδιο [video]

Αντιμετωπίζει τυφλές στροφές, οδόστρωμα χωρίς διαγράμμιση, κώνους σήμανσης, γρασίδι, χώμα, ακόμα και νύχτα με βροχή.

Ξέρουμε την Nvidia ως ηγέτιδα στους υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όμως η εταιρεία της Silicon Valley εξελίσσει και προηγμένο λογισμικό αυτόνομης οδήγησης.

Το σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Nvidia, που το επέδειξε πρόσφατα η εταιρεία στο κανάλι της στο YouTube, χρησιμοποιεί τεχνικές βαθειάς μάθησης (deep learning) ώστε να μιμείται τις ενέργειες που θα έκανε ο οδηγός σε κάθε δεδομένη περίπτωση.

Για να το επιδείξει, η Nvidia έβαλε το αυτοκίνητο δοκιμών της σε μια τεχνική πίστα πολύ πιο δύσκολη στην οδήγηση από τον αυτοκινητόδρομο, στον οποίο λειτουργούν τα σημερινά ημιαυτόνομα συστήματα. Αντί να κάνει μικρές διορθώσεις πορείας σε ανοιχτό δρόμο, το αυτοκίνητο της Nvidia μπόρεσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τυφλές στροφές σε δρόμο χωρίς διαγράμμιση και σήμανση, και να αποφύγει εμπόδια με τη μορφή κώνων.

Δεν έδειξε να δυσκολεύεται ούτε από την οδήγηση σε διαφορετικές επιφάνειες, όπως χώμα και γρασίδι, ακόμα και τη νύχτα με βροχή.

Σύμφωνα με την Nvidia, «Το μόνο που χρειάζεται είναι περίπου είκοσι υποδειγματικά περάσματα με άνθρωπο στο τιμόνι, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Το γεγονός ότι μαθαίνει να οδηγεί [μόνο του] σε τέτοια περίπλοκα περιβάλλοντα, δείχνει τις νέες δυνατότητες των βαθιών νευρικών δικτύων [deep neural networks – προηγμένη τεχνική μάθησης μηχανών]».

Δείτε το video που ακολουθεί για να φανταστείτε το μέλλον μας στους δρόμους…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube