Αυτό είναι το κάθισμα του μέλλοντος

Αυτό είναι το κάθισμα του μέλλοντος

Θα διαθέτει ειδικούς αισθητήρες που θα διαβάζουν την κατάσταση του οργανισμού και ανάλογα με τα δεδομένα, το κάθισμα θα προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες.

Το κάθισμα του μέλλοντος θα μετράει τους καρδιακούς παλμούς και μερικές ακόμα παραμέτρους του σώματος, σύμφωνα με τις οποίες θα ενεργεί.

Γύρω από αυτή την ιδέα περιστρέφεται η μελέτη της γαλλικής εταιρείας Faurecia επάνω στο θέμα που ονομάζεται «Κάθισμα Ενεργής Ευεξίας».

Το κάθισμα θα έχει ενσωματωμένους αισθητήρες που θα κάνουν βιομετρικές μετρήσεις στο κορμί και θα μεταδίδουν τα δεδομένα στην ηλεκτρονική μονάδα του συστήματος.

Ο Jim Hotary, ο διευθυντής του τμήματος Καινοτομίας της εταιρείας, λέει ότι το κάθισμα θα ανταποκρίνεται στην κατάσταση του σώματος ανά πάσα στιγμή. Θα μπορεί για παράδειγμα να ενεργοποιήσει τη θέρμανση, τον εξαερισμό ή το σύστημα μασάζ του καθίσματος προκειμένου να δώσει στο κορμί τη βοήθεια που χρειάζεται. «Σε ένα στρεσαρισμένο οδηγό, το μασάζ μπορεί να έχει σημαντικό αποτέλεσμα».

Πρώτα απ’ όλα πάντως, το ζητούμενο είναι να γίνεται άμεσα αντιληπτό εάν ο οδηγός δεν είναι στην καλύτερη δυνατή οργανική κατάσταση. Εάν δηλαδή είναι πιεσμένος, το κάθισμα να μπορεί να το αντιληφθεί και να του εφιστά άμεσα την προσοχή.

Απώτερος σκοπός, είναι όλα τα παραπάνω να αποτελέσουν μέρος ενός συνολικού πακέτου που θα επικοινωνεί και με τις «wearables» συσκευές που πιθανόν να έχει ο οδηγός.

Σύμφωνα με την εταιρεία το όλο πρότζεκτ βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα περάσει στην παραγωγή. Όπως είναι λογικό, θα διατεθεί πρώτα στα πολυτελή μοντέλα, όμως από εκεί και μετά η εξάπλωσή του θα είναι πολύ πιο γρήγορη.

Ένας ακόμα τομέας στον οποίο τα νέα καθίσματα θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα, είναι εκείνος των διεθνών μεταφορών. Σύμφωνα με τον Hotary «Οι οδηγοί φορτηγών είναι μάλλον το καλύτερο παράδειγμα για τη χρησιμότητα της ιδέας μας».

[Πηγή: Automotive News Europe]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube