«Έξυπνα σαμαράκια» για αυτόματο έλεγχο του βάθους πέλματος [videos]

«Έξυπνα σαμαράκια» για αυτόματο έλεγχο του βάθους πέλματος [videos]

Η επέκταση του συστήματος SnapSkan χρησιμοποιεί σαρωτές 3D για τη μέτρηση του βάθους του πέλματος, προειδοποιώντας τους οδηγούς αν απαιτείται η αντικατάσταση των ελαστικών.

Οι οδηγοί που εισέρχονται σε χώρους στάθμευσης θα μπορούν σύντομα να ελέγχουν τα λάστιχά τους αυτόματα για το βάθος του πέλματος, αφού μια φινλανδική εταιρεία ανακοίνωσε την επέκταση των δυνατοτήτων του ελέγχου στα σαμαράκια ελέγχου ελαστικών που έχει εξελίξει.

Το σύστημα SnapSkan της Nokian διαθέτει μια έξυπνη ράμπα που μπορεί να εγκατασταθεί σε δημόσιους χώρους στάθμευσης και παρόμοιες εγκαταστάσεις. Όταν περνάς με το αυτοκίνητο από πάνω της, σαρώνει τρισδιάστατα και τα τέσσερα λάστιχα, μετρώντας το βάθος του πέλματος. 

Το σύστημα είναι ελεύθερο προς χρήση και οι οδηγοί που επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν μπορούν να το επιλέξουν μέσω μηνύματος SMS ή e-mail, εγγραφόμενοι για την υπηρεσία είτε πριν είτε μετά το πέρασμα πάνω από το σαμαράκι.

Όσοι αποφασίσουν να μην επωφεληθούν από το σύστημα SnapSkan, τα δεδομένα του οχήματός τους διαγράφονται αυτόματα, ενώ εκείνοι που θα εγγράφονται θα τους αποστέλλεται αναφορά σχετικά με πόσο πέλμα έχει απομείνει στα λάστιχά τους. Η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης έναν κωδικό έκπτωσης για χρήση στις τοπικές εμπορίες ελαστικών, σε περίπτωση αντικατάστασης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Λάστιχα Nokian με πτυσσόμενα καρφιά

Η πρωτότυπη έκδοση του συστήματος SnapSkan εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά σε ένα πολυώροφο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στο Ελσίνκι το 2016, με μια πλήρως λειτουργική έκδοση να λανσάρεται το 2017. Ύστερα από τη θετική δημόσια αντίδραση -το 80% όσων χρησιμοποίησαν το σύστημα δήλωσαν ότι θα το συνιστούσαν σε άλλους- η Nokian ανοίγει άλλες τέσσερις εγκαταστάσεις SnapSkan σε αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε όλη τη Φινλανδία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nokian, Hille Korhonen, είπε ότι το σύστημα SnapSkan είναι η «πρώτη υπηρεσία σάρωσης ελαστικών παγκοσμίως που είναι πλήρως αυτόματη και διατίθεται σε δημόσιο χώρο». Ο Korhonen πρόσθεσε ότι στόχος του ήταν να βελτιώσει την οδική ασφάλεια.

Προσώρας, τα σχέδια για επέκταση της εγκατάστασης του συστήματος SnapSkan εκτός Φιλανδίας περιορίζονται στη Νορβηγία και συγκεκριμένα στο Oslo.

snapskan

Πάντως, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να τοποθετηθούν από την ελληνική Αστυνομία σε κάθε γκισέ διοδίων της εθνικής και στη συνέχεια να περιμένουν τα κλιμάκια της Τροχαίας για τα δέοντα –αφαίρεση πινακίδων μέχρι την αντικατάσταση των ελαστικών, κατά προτίμηση.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube