Sono Sion με ηλεκτρομοτέρ Continental [video]

Sono Sion με ηλεκτρομοτέρ Continental [video]

Η επιλογή του κατασκευαστή του κινητήρα, του κιβωτίου ταχυτήτων και της ηλεκτρονικής ισχύος κατακυρώθηκε: Θα είναι η Continental, ένας από τους αναγνωρισμένους ηγέτες στην αγορά.

Το Sono Sion, που παρουσιάστηκε το 2017, θέλει για το εαυτό του να είναι ένα 5θέσιο προσιτό EV των 16.000 ευρώ –χωρίς τις μπαταρίες: Κόμπακτ μέγεθος (4,1 x 1,79 x 1,68 m), βάρος 1.400 kg και 250 km αυτονομίας. Και να ανταποκρίνεται με επάρκεια σε όλες τις μελλοντικές υπηρεσίες κινητικότητας: Car sharing, ride sharing και power sharing.   

Η αναζήτηση μοτέρ λοιπόν τελεσφόρησε, με την επιλογή της Continental. Ο κινητήρας του Sono Sion θα αποδίδει ροπή 29,6 kgm και μέγιστη ισχύ 163 PS. Προκειμένου δε να μειωθεί το βάρος, να βελτιωθεί η κατανομή των μαζών, βελτιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του συνόλου, το ηλεκτρομοτέρ θα τοποθετηθεί στον εμπρός άξονα.

«Η απόφασή μας να συνεργαστούμε με την Continental σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός ακόμη ορόσημου προς τη μαζική παραγωγή του Sion», δήλωσε ο επικεφαλής της τεχνολογίας της Sono Motors, Roberto Diesel. «Με την Continental, έχουμε έναν έμπειρο συνεργάτη συστημάτων που μοιράζεται τον ενθουσιασμό μας για καινοτόμες προσεγγίσεις στην εξέλιξη οχημάτων».

Sono Motors Sion

Μπαταρία ακριβότερη από το αναμενόμενο
Η Sono Motors άδραξε την ευκαιρία να δώσει νέες πληροφορίες σχετικά με την μπαταρία που θα εξοπλίζει το μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητό της. Κατασκευασμένη από τον Γερμανό προμηθευτή Elringklinger, η συστοιχία θα προσφέρει πραγματική ενεργειακή χωρητικότητα 35kWh, που μεταφράζεται σε αυτονομία 255 km στον κύκλο WLTP. Μια συστοιχία που αποτελείται από στοιχεία τελευταίας γενιάς 51Ah PHEV-II, των οποίων η περιεκτικότητα σε κοβάλτιο παρουσιάζεται ως η χαμηλότερη διαθέσιμη σήμερα στην αγορά. Πρόκειται για μια μπαταρία ιόντων λιθίου, υγρόψυκτη, που φορτίζεται είτε με ενσωματωμένο φορτιστή ισχύος 6,6kW είτε σε ταχυφορτιστή CCS στα 50 kW.

Sono Motors Sion

Σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις, οι οποίες υπολόγιζαν με υπερβολικά αισιόδοξο τρόπο τη μείωση των τιμών των στοιχείων, η συστοιχία θα τιμάται τελικά €9.500 αντί για €4.000 που αρχικά ήλπιζε η εταιρεία. Αποτέλεσμα: Ενώ το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Sono Motors ανακοινώνεται από 16.000 ευρώ χωρίς μπαταρία, η τιμή του θα ανέβει στις 25.500 ευρώ σε περίπτωση αγοράς της συστοιχίας, αντί των 20.000 ευρώ που είχε προηγουμένως ανακοινωθεί. Επιπλέον ποσό που θα προκαλέσει κρυάδα στους 9.000 ανθρώπους που το έχουν ήδη προ-παραγγείλει. Πάντως, όποιος θέλει, μπορεί μέσω μιας φόρμουλας να μισθώσει τις μπαταρίες, των οποίων όμως το μηνιαίο μίσθωμα δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Μπόλικοι νεωτερισμοί
Το Sion δεν φορτίζεται μόνο στην πρίζα, αλλά και με ηλιακή ενέργεια. Βαφτισμένο viSono, το ηλιακό σύστημα του Sion αποτελείται από 330 φωτοβολταϊκά κύτταρα επικαλυμμένα με πολυκαρβονάτο κάλυμμα για την πρόληψη οποιωνδήποτε ζημιών που σχετίζονται με το περιβάλλον. Ελαφρύ και ανθεκτικό, το σύστημα viSono υπόσχεται να είναι σε θέση να ανακτά έως και 30 km αυτονομίας την ημέρα ανάλογα με τις συνθήκες του ήλιου.

Sono Motors Sion

Εξοπλισμένο με μια «αμφίδρομη» συσκευή φόρτισης που ονομάζεται biSono, το Sion μπορεί να παράσχει έως και 7,6 kW σε AC, μετατρεπόμενο ουσιαστικά σε κινητό σταθμό αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας: Για να επαναφορτίσει ένα άλλο Sion ή, 
μέσω μιας απλής οικιακή πρίζας, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές να χρησιμοποιήσουν το Sion για επαναφόρτιση με ισχύ που περιορίζεται στα 2,7kW.

Στους άλλους νεωτερισμούς άξιους μνείας να αναφέρουμε το breSono, ένα φίλτρο καθαρισμού με φυτικό αφρό για την ανακύκλωσή του αέρα στην καμπίνα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube