node/39119

ΣΟΑΑ: Επανεκκίνηση των ελληνικών αγώνων

Ο Υπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης διαβεβαίωσε τους προέδρους των ΟΜΑΕ και ΣΟΑΑ ότι το «ΟΚ» θα δοθεί άμεσα.

Με πρωτοβουλία του Σ.Ο.Α.Α. μέσω του Προέδρου του, Μάριου Ηλιόπουλου, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ο.Μ.Α.Ε. Επαμεινώνδα Φατούρο και με ταύτιση απόψεων των δύο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σχετικά με το θέμα της επανεκκίνησης των ελληνικών αγώνων αυτοκινήτου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη σε θεσμικό επίπεδο με τον αρμόδιο Υπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Αφού συνεχάρησαν και ευχαρίστησαν τον Υπουργό για τους ιδιαιτέρως αποτελεσματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την πανδημία του COVID-19 και το αντίκτυπό της στην ελληνική κοινωνία, τέθηκε το αίτημα να εξεταστεί η επανεκκίνηση της αγωνιστικής δραστηριότητας για τους Έλληνες οδηγούς και συνοδηγούς. Τα παραπάνω στα πλαίσια της σημερινής, πολύ καλής κατάστασης, πέραν πάσης προσδοκίας, σε σχέση με την μείωση κρουσμάτων και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχει επιδείξει η ελληνική κοινωνία σε όλο αυτό το διάστημα της παγκόσμιας πανδημίας, επιτρέπουν να μειωθεί σημαντικά η περίοδος αναμονής και απραξίας των Ελλήνων οδηγών και συνοδηγών.

Εντάσσονται μάλιστα στο πλαίσιο του πρόσφατου Δ.Σ. του Συνδέσμου το οποίο έλαβε χώρα πριν από περίπου δύο εβδομάδες και στο οποίο είχε αναγνωριστεί το ενδεχόμενο οι αγώνες να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, κάτι που ήταν και το γενικότερο κλίμα των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων εκείνη την περίοδο, πάντα ωστόσο υπό την προϋπόθεση ότι όταν οι συνθήκες αλλάξουν προς το καλύτερο (κάτι που τελικά προέκυψε), να ζητηθεί άμεσα από την Πολιτεία να επιτραπούν ξανά οι αγώνες σε εθνικό επίπεδο. Ο Αρμόδιος Υπουργός Αθλητισμού δείχνοντας για μια ακόμη φορά την αγάπη και τον σεβασμό προς τον μηχανοκίνητο αθλητισμό είχε την ίδια άποψη, τονίζοντας πως είναι πλέον εφικτό, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε σχέση με τον COVID-19 (στα οποία εντάσσεται και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός) να επανεκκινήσουν.

Σημαντική παράμετρος σε αυτό είναι η απόλυτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και το μειωμένο, όσο το δυνατόν περισσότερο, ρίσκο εξάπλωσης του ιού, το οποίο στην περίπτωση του αθλητισμού και κατά συνέπεια και του μηχανοκίνητου αθλητισμού, προϋποθέτει προσωρινή απουσία θεατών από τις διοργανώσεις για το απολύτως απαραίτητο χρονικό διάστημα που επιβάλλεται το οποίο ελπίζουμε δεν θα είναι μεγάλο.

Ο Σ.Ο.Α.Α. χαιρετίζει και προσυπογράφει την απόφαση αυτή, του αρμόδιου Υπουργού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού τονίζοντας παράλληλα την ευαισθησία και προσοχή που πρέπει να δείξουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Το «πράσινο φως» που ανάβει από την Πολιτεία, οφείλουμε να τύχει συντονισμένης υποδοχής από την Ομοσπονδία, τους αρμόδιους φορείς και τους οργανωτές των αγώνων, προκειμένου οι διοργανώσεις να είναι ασφαλείς και ουσιώδεις υπό αυτές τις νέες συνθήκες, οι οποίες ευχόμαστε να είναι προσωρινές.

Είναι προφανές πως το «κλίμα» σε πίστες και ειδικές διαδρομές δεν θα είναι το ίδιο, όσο οι θεατές δεν θα είναι δυνατόν, να είναι παρόντες. Το απαραίτητο που οφείλουμε να κάνουμε σε αυτό το στάδιο της πολυσύνθετης αυτής διαδικασίας είναι να σεβαστούμε τις «θυσίες» που κάναμε όλοι μαζί τις προηγούμενες 75 και πλέον ημέρες. Θυσίες που έχουν αναδείξει τη χώρα μας σε παγκόσμιο πρότυπο ανάμεσα σε οποιοδήποτε μοντέλο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης σε σχέση με το COVID-19. Ας κάνουμε ευχή το ίδιο να συμβεί και για τον ελληνικό μηχανοκίνητο αθλητισμό.

[Δελτίο Τύπου ΣΟΑΑ]

node/39300

Η Ελλάδα ξανά στο χάρτη του παγκόσμιου motorsport;

Ο Λ. Αυγενάκης ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για τη διεκδίκηση και διεξαγωγή μεγάλων διοργανώσεων του motorsport.

Σάββατο, 20 Ιουνίου 2020 | Επικοινωνία

Η Ελλάδα ξανά στο χάρτη του παγκόσμιου motorsport;

Τη σύσταση Οργανωτικής Επιτροπής για τη «Διεκδίκηση και Διεξαγωγή Μεγάλων Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού» ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020.

Η ανακοίνωση έγινε συμβολικά κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης, σημείο άρρηκτα συνδεδεμένο με ιστορικές στιγμές και όμορφες αναμνήσεις των αγώνων αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Η σύστασή της, με επικεφαλής τον μηχανολόγο μηχανικό και δημοσιογράφο, Τάκη Πουρναράκη, έρχεται ως φυσική συνέπεια της στενής συνεργασίας με τους φορείς των αγώνων αυτοκινήτου σε εθνικό επίπεδο, αλλά και με την FIA, την παγκόσμια Ομοσπονδία, προκειμένου να λυθούν τα συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η προσπάθεια έχει την στήριξη του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και συνδέεται άμεσα με την διεθνή αναγνώριση της επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοιού και των προσπαθειών που γίνονται από την Κυβέρνηση για εξωστρέφεια και για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας.

Την Οργανωτική Επιτροπή θα απαρτίζουν εμβληματικές προσωπικότητες από το χώρο του αγωνιστικού αυτοκινήτου, εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων με το μηχανοκίνητο αθλητισμό φορέων, αλλά και το αυτοκίνητο γενικότερα, ο ΕΟΤ και πρόσωπα που προάγουν την οδική ασφάλεια. Η επιτροπή θα δίνει πολύ ουσιαστική σημασία στην ασφαλή οδήγηση και μέσα από τη δράση της, σε συνεργασία με το «Ζήσε Αθλητικά», θα προωθεί μηνύματα ασφαλούς οδηγικής συμπεριφοράς.

Στην ανακοίνωση της σύστασης της Οργανωτικής Επιτροπής παραβρέθηκαν οι οδηγοί αγώνων Γιώργος Δελαπόρτας (2ος νικητής στο ιστορικό Ράλι Μόντε Κάρλο), Λάμπρος Αθανασούλας (νικητής στο Ράλι Ακρόπολις) και Γιώργος Ζυμαρίδης (Dirt Games) με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα VW Golf I, Skoda Fabia R5, Lancia HF Τurbo και La Base RX01.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε:

«Βρίσκομαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω από εδώ, ένα σημείο που έχει συνδεθεί με ιστορικές στιγμές και όμορφες αναμνήσεις των αγώνων αυτοκινήτου, έναν φιλόδοξο και οραματικό στόχο: Την έναρξη της προσπάθειάς μας για την διεκδίκηση και διεξαγωγή διεθνών διοργανώσεων αυτοκινήτου στη χώρα μας.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, έθεσα ψηλά στην ατζέντα τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συνεργασία με τους φορείς των αγώνων αυτοκινήτου σε εθνικό επίπεδο, αλλά και με την FIA, την παγκόσμια Ομοσπονδία, αναπτύξαμε πολύ στενή και ουσιαστική συνεργασία για να λύσουμε πολλά προβλήματα του χώρου του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και το μεγαλύτερο ήταν η αδιαφορία της Πολιτείας. Αποτέλεσμα; Να απωλέσουμε διεθνείς διοργανώσεις, με τεράστια εμβέλεια και τουριστική προβολή για την Ελλάδα. Να βρεθούμε πολύ πίσω και το κενό που πρέπει να καλύψουμε να είναι πολύ μεγάλο. Τώρα όμως, δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών. Αλλά η ώρα της δουλειάς.

Γι’ αυτό και σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω, έπειτα από διαβουλεύσεις και προετοιμασία μηνών, ότι ξεκινάμε και επίσημα την προσπάθειά μας για να εντάξουμε τη χώρα μας στο καλεντάρι των μεγάλων διοργανώσεων του motorsport, με την σύσταση Οργανωτικής Επιτροπής για την «Διεκδίκηση και Διεξαγωγή Μεγάλων Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού».

Την Οργανωτική Επιτροπή θα απαρτίζουν εμβληματικές προσωπικότητες από το χώρο του αγωνιστικού αυτοκινήτου και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων με το μηχανοκίνητο αθλητισμό φορέων, αλλά και το αυτοκίνητο γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα, στελέχη της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος, στελέχη που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στις διεθνείς διοργανώσεις, οδηγοί αγώνων, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, στελέχη του κλάδου του αυτοκινήτου και πρόσωπα που προάγουν την οδική ασφάλεια.

Την προσπάθεια αυτή, θα συντονίσει ο μηχανολόγος μηχανικός και δημοσιογράφος, Τάκης Πουρναράκης, ένα πρόσωπο που γνωρίζει σε βάθος το motorsport, αλλά παράλληλα, μέσα από τη δράση του –και αυτό είναι ένα σημείο που μας συνδέει στενά– προωθεί την οδική ασφάλεια και την ασφαλή οδηγική συμπεριφορά.

Γι’ αυτό και η Οργανωτική Επιτροπή, η σύνθεση της οποίας ολοκληρώνεται και θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα δίνει πολύ ουσιαστική σημασία στην ασφαλή οδήγηση και μέσα από τη δράση της θα προωθεί μηνύματα ασφαλούς οδηγικής συμπεριφοράς. Πιστεύουμε στην οδική ασφάλεια και το motorsport παγκοσμίως διεξάγεται με τις πλέον προηγμένες προδιαγραφές ασφαλείας.
Γι’ αυτό και ως Υπουργείο Αθλητισμού προωθούμε το μήνυμα ότι στο δρόμο δεν είμαστε οδηγοί αγώνων και ο δρόμος δεν είναι πίστα.

Είναι βέβαιο, ότι σε αυτό το πλαίσιο, η Οργανωτική Επιτροπή θα αναπτύξει επιπλέον, στενή συνεργασία με το «Ζήσε Αθλητικά» ώστε από κοινού να εμφυσήσουν στη νέα γενιά την σημασία της ασφάλειας στο δρόμο.

Σήμερα, ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια. Μια προσπάθεια που έχει την στήριξη του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια προσπάθεια που συνδέεται άμεσα με την διεθνή αναγνώριση της επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοιού και των προσπαθειών που γίνονται από την Κυβέρνηση για εξωστρέφεια και για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας.

Ζητούμε από τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με το πάθος και την αγάπη τους γι’ αυτό που κάνουν, με τις πολλές αθόρυβες, αλλά πολύ ουσιαστικές προσπάθειες για την ανάδειξή του, να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας και η χώρα μας να διεκδικήσει, να κερδίσει και να διοργανώσει τους καλύτερους διεθνείς και ευρωπαϊκούς αγώνες αυτοκινήτου που έχουμε διοργανώσει ποτέ.

Και να βάλουμε την Ελλάδα, σταθερά, στον παγκόσμιο χάρτη του motorsport. Από σήμερα λοιπόν δίνουμε το σύνθημα της εκκίνησης: Κύριοι, βάλτε μπροστά τις μηχανές».

Ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής για τη «Διεκδίκηση και Διεξαγωγή Μεγάλων Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού», Τάκης Πουρναράκης, επισήμανε:

«Πολλές γενιές Ελλήνων εμπνεύστηκαν από τη μάχη του ανθρώπου και της μηχανής με τα όρια. Είδαν τους οδηγούς να προστατεύουν τη ζωή τους φορώντας κράνος, ζώνη, προστατευτικά, να τηρούν τα όρια στις απλές διαδρομές και να σέβονται τα φυσικά όρια στις ειδικές διαδρομές. Είδαν τους μηχανικούς να προσπαθούν να βελτιώσουν την απόδοση και την ασφάλεια των οχημάτων».

Απ’ αυτή τη διαδικασία γεννήθηκε ο sir Άλεξ Ισιγόνης που σχεδίασε το Μini, ο Νικόλας Τομπάζης που σχεδίασε τις Ferrari και ο Αλέξανδρος Λιώκης, που σχεδιάζει τις Alfa Romeo. Ας δώσουμε όραμα και παράδειγμα προς μίμηση στη νέα γενιά Ελλήνων μέσω του διεθνούς μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το οφείλουμε και είμαι βέβαιος πως ακολουθώντας το, θα μας κάνουν περήφανους».

[Δελτίο Τύπου Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού]

node/39293

Μονοθέσιο της Ferrari βγήκε στους δρόμους του Maranello! [video]

Ο Charles Leclerc οδήγησε την Ferrari SF1000 από τα κεντρικά γραφεία μέχρι την πίστα του Fiorano.

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 | Επικοινωνία

Μονοθέσιο της Ferrari βγήκε στους δρόμους του Maranello! [video]

Το πρωτάθλημα της Formula 1 που μπήκε σε προσωρινή παύση λόγω της πανδημίας είναι έτοιμο να ξεκινήσει και πάλι, με τις ομάδες να προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη συνέχεια. Κάτι τέτοιο ισχύει και για την Scuderia Ferrari που επέλεξε ένα αντισυμβατικό τρόπο για να σημάνει την επιστροφή της στις πίστες - κάλεσε τον Charles Leclerc να οδηγήσει το μονοθέσιο SF1000 στους δρόμους του Maranello!

Ο κινητήρας της Ferrari ξύπνησε 3,5 μήνες (110 μέρες) μετά από τις τελευταίες δοκιμές στην Barcelona. Ξεκινώντας από το θρυλικό εργοστάσιο στο Maranello, ο Leclerc βγήκε από την πύλη για μια πρωινή βόλτα στην περιοχή. Διέσχισε την οδό Abetone Inferiore, πέρασε μπροστά από το Gestione Sportiva στην οδό Enzo Ferrari 27 εκεί όπου σχεδιάζονται, εξελίσσονται και κατασκευάζονται τα μονοθέσια της ιταλικής φίρμας από το 2015, και από το Maranello Museum προτού πάρει την οδό Gilles Villeneuve για να τερματίσει στην πίστα του Fiorano. Φυσικά όλοι οι δρόμοι είχαν κλείσει με τη βοήθεια του δημοτικού συμβουλίου του Maranello έτσι ώστε η βόλτα να γίνει με ασφάλεια.

Μετά από αυτή την ασυνήθιστη εμπειρία οδήγησης μονοθεσίου σε δημόσιο δρόμο ο Charels Leclerc δήλωσε: «Συνήθως δεν μου αρέσει να ξυπνάω νωρίς το πρωί όμως σήμερα είχα ένα σπουδαίο λόγο να το κάνω. Ίσως ξύπνησε μερικούς ανθρώπους, αλλά ήταν υπέροχο να οδηγώ στους δρόμους του Maranello μέσα στην SF1000.»

«Ήταν συναρπαστικό να επιστρέψω στο μονοθέσιο σήμερα, ιδιαίτερα σε αυτή τη διαδρομή. Το ότι βρέθηκα ξανά στο cockpit του μονοθεσίου με έκανε να νιώθω σα να επιστρέφω σπίτι. Όλο αυτό μου φάνηκε σαν ένας διασκεδαστικός τρόπος να δηλώσουμε πως επιστρέψαμε. Τώρα ανυπομονώ να οδηγήσω την SF1000 στην Αυστρία.»

Η επόμενη κοινή εμφάνιση του Leclerc και του μονοθεσίου SF1000 θα γίνει την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020 στις δοκιμές του Grand Prix της Αυστρίας.

[Πηγή: Ferrari]