Σε μόλις δύο χώρες βρίσκονται οι μισοί φορτιστές EV στην ΕΕ

Σε μόλις δύο χώρες βρίσκονται οι μισοί φορτιστές EV στην ΕΕ

Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης δεν γίνεται ισόρροπα σε όλες τις χώρες της ΕΕ αποδεικνύει έκθεση του ACEA, σύμφωνα με την οποία, το 42% όλων των σημείων φόρτισης της ΕΕ βρίσκονται σε Ολλανδία και Γερμανία.

Σχεδόν το 42% όλων των σημείων φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συγκεντρώνεται σε μόλις δυο χώρες της ΕΕ, την Ολλανδία και την Γερμανία. Σύμφωνα με νέα έκθεση της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ΑCEA) η πρώτη έχει στην επικράτειά της 111.821 δημόσιους φορτιστές, με την Γερμανία να ακολουθεί με 87.674 φορτιστές.

Αυτές οι δύο χώρες αποτελούν λιγότερο από το 10% της συνολικής επιφάνειας της ΕΕ. Το άλλο μισό όλων των φορτιστών είναι διάσπαρτο στις υπόλοιπες 25 χώρες, καλύπτοντας το 90% της επιφάνειας της.

Η διαφορά μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στις πρώτες και στις τελευταίες θέσεις, είναι τεράστια. Η Ολλανδία, που είναι η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο υποδομής, έχει σχεδόν 70 φορές περισσότερα σημεία φόρτισης από τη Ρουμανία (1.658), που είναι περίπου επτά φορές μεγαλύτερη σε έκταση.

Από τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές αυτοκινήτου η Γαλλία έχει 83.317 φορτιστές, η Ιταλία 37.186 φορτιστές και η Ισπανία 34.380 φορτιστές. Από την άλλη οι χώρες με τους λιγότερους δημόσιους φορτιστές είναι η Λετονία με 660 φορτιστές, η Λιθουανία με 477, η Εσθονία με 300, η Κύπρος με 69 και η Μάλτα με μόλις 13 φορτιστές.

Στην Ελλάδα γίνεται μεγάλη προσπάθεια αύξησης των υποδομών φόρτισης τα τελευταία χρόνια. Σήμερα υπάρχουν συνολικά 1.021 φορτιστές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑCEA. 

Στην έκθεση της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων επισημαίνεται ακόμα ότι στην πλειονότητά τους, οι φορτιστές που προσφέρονται στην ΕΕ είναι 22Kw, γεγονός που σημαίνει αργή φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μεγάλη αναμονή από τους οδηγούς για την φόρτιση των EV τους.

Πηγή: ACEA

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube