Ράλι Πορτογαλίας: Μάχη σε ευρωπαϊκά χώματα [video]

Ράλι Πορτογαλίας: Μάχη σε ευρωπαϊκά χώματα [video]

Με τρία αυτοκίνητα θα ξεκινήσουν και οι τέσσερις εργοστασιακές ομάδες.

Το Ράλι Πορτογαλίας (17-20 Μαΐου) σηματοδοτεί την έναρξη των καλοκαιρινών αγώνων του WRC επί ευρωπαϊκού εδάφους και είναι το δεύτερο από τα τέσσερα συνεχόμενα χωμάτινα ράλι. Με κέντρο το Πόρτο στα βόρεια της χώρας, είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς αγώνες στο καλαντάρι με πολύ τεχνικές και ιδιαίτερες ειδικές διαδρομές.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα γρήγορο αλλά και τεχνικό αγώνα με διαδρομές όπου τα φαρδιά κομμάτια εναλλάσσονται με στενά τεχνικά, ενώ δεν απουσιάζουν τα θεαματικά άλματα. Όπως σε κάθε χωμάτινο αγώνα, έτσι και στην Πορτογαλία η σειρά εκκίνησης παίζει σημαντικό ρόλο με τους διεκδικητές της νίκης να θέλουν να βρίσκουν το δρόμο "καθαρό" μπροστά τους.

Η Πορτογαλία πρωτομπήκε  στο καλαντάρι το 1967 και τότε ο αγώνας ήταν μικτός. Το 2001 βγήκε από το πρωτάθλημα μετά από έναν αγώνα-καταστροφή λόγω καιρικών συνθηκών που οι διοργανωτές θυμούνται σαν εφιάλτη. Επέστρεψε  και πάλι το 2007 με ειδικές γύρω από την περιοχή του Algarve. Από το 2015 μετακόμισε και πάλι στα βόρεια της χώρας, στην περιοχή όπου φιλοξενείται και σήμερα.

Ο φετινός αγώνας περιλαμβάνει  20 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 358,19 km, με το ολικό μήκος του αγώνα να είναι 1.583,47 km. Η πλέον φημισμένη ειδική είναι βέβαια η Fafe, μήκους 11,18 km, η οποία θα γίνει την Κυριακή τελευταία ημέρα του αγώνα δύο φορές, με το δεύτερο πέρασμα να είναι η Power Stage του αγώνα.

Η Πορτογαλία είναι από τους αγώνες του WRC με τους πιο φανατικούς φίλους. Οι εικόνες με θεατές - ανθρωπομπαριέρες από παλαιότερους αγώνες κάνουν ακόμη το γύρο του κόσμου, όταν κάποιος θέλει να αναφερθεί σε "τρελαμένους" για το άθλημα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις συμμετοχές, όλες οι εργοστασιακές ομάδες κατεβαίνουν με «φουλ σύνθεση» για να διεκδικήσουν τη διάκριση.
Η M-Sport Ford WRT θα παρατάξει στην εκκίνηση τον επικεφαλής του πρωταθλήματος  Ogier και τους  Evans και Suninen,  την ώρα που η πρωτοπόρος στους κατασκευαστές Hyundai θα έχει στα μπάκετ τους Neuville, Mikkelsen και Paddon.

Στην Toyota GAZOO, οι Tanak, Latvala και Lappi θα κληθούν να κάνουν το καλύερο δυνατό με τον Εσθονό να βρίσκεται σε πλήρη φόρμα όπως έχει αποδείξει από τις τελευταίες τους εμφανίσεις.
Τέλος στην Citroën, αναζητούν το καλύτερο με τους Meeke, Breen και Østberg.

Προγνωστικά δεν υπάρχουν με τον καιρό να αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για όλους. Και αυτό διότι πολλές φορές στην Πορτογαλία οι δυνατές βροχές καθόρισαν σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα αλλά και τη ροή του αγώνα αυτού καθαυτού, ενώ η υφή του εδάφους είναι τέτοια που οι επιφάνειες στις ειδικές καταστρέφονται μετά το πρώτο πέρασμα των αυτοκινήτων.

Να θυμίσουμε πως πέρυσι νικητής του αγώνα αναδείχθηκε ο Ogier εμπρός από τους Neuville και Sordo (ο οποίος φέτος δεν τρέχει), με τον Γάλλο να πετυχαίνει την Πέμπτη νίκη σε αυτόν τον αγώνα και να ισοφαρίζει το ρεκόρ του μεγάλου Φιλανδού Markku Alen.

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα από τον αγώνα του 2017.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube