Υβριδικό Peugeot 208 Hybrid FE με τεχνολογία από το Le Mans

Υβριδικό Peugeot 208 Hybrid FE με τεχνολογία από το Le Mans

Το 208 Hybrid FE είναι ένα πρωτότυπο που φτιάχτηκε από την πρώην αγωνιστική ομάδα της Peugeot για το Le Mans και θα εκτεθεί στη Φρανκφούρτη σε λίγες μέρες.

Το πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο κάνει τα 0-100 km/h σε 8,0”, με κατανάλωση μόλις 2,1 lt/100km και εκπομπές CO2 49 g/km. Όλα αυτά μάλιστα χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας plug-in (επαναφόρτισης στο δίκτυο) που κολακεύει πολύ τα αποτελέσματα των δοκιμών κατανάλωσης/εκπομπών.

Το υβριδικό πρωτότυπο, που ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί στην Έκθεση της Γενεύης εφέτος τον Μάρτιο, αλλά η παρουσίασή του μετατέθηκε για τη Φρανκφούρτη, είναι κάπου 200 kg ελαφρύτερο από το βασικό 208 VTi 1.0 παραγωγής, που ζυγίζει 975 κιλά. Δείχνει επίσης διαφορετικό λόγω των εκτεταμένων αεροδυναμικών μετατροπών που περιλαμβάνουν στενότερο πίσω μετατρόχιο, στενά λάστιχα σε ειδικούς τροχούς 19 ιντσών, επέκταση προς τα πίσω της οροφής, κάμερες αντί για εξωτερικούς καθρέφτες και πίσω διαχύτη που εκμεταλλεύεται την εντελώς επίπεδη κοιλιά του αυτοκινήτου.

Στην ανάρτηση, μια πολυεστερική «λεπίδα» παίζει το ρόλο ψαλιδιού, ελατηρίου και αντιστρεπτικής ταυτόχρονα. Περαιτέρω εξοικονόμηση βάρους έχει γίνει με αντικατάσταση μερών του μεταλλικού αμαξώματος και των κρυστάλλων από συνθετικά υλικά.  

Το υβριδικό σύστημα προέρχεται από εκείνο του αγωνιστικού σπορ-πρωτοτύπου Peugeot 908 Hybrid 4 Le Mans και περιλαμβάνει ηλεκτρικό μοτέρ 40 ίππων και μπαταρία ιόντων λιθίου των 0,56 kWh η οποία ζυγίζει μόνο 25 kg και δίνει ηλεκτρική αυτονομία 19 km.

Το ηλεκτρικό μοτέρ λειτουργεί σε συνδυασμό με τον 3κύλινδρο βενζινοκινητήρα, ο οποίος έχει κυβισμό αυξημένο στα 1.233 cc, άμεσο ψεκασμό βενζίνης, σχέση συμπίεσης 16:1 και πολλές εσωτερικές μετατροπές για μείωση των τριβών, αύξηση της απόδοσης και περιορισμό του βάρους.

Η μετάδοση γίνεται με το στάνταρ κιβώτιο 6 σχέσεων, που έχει όμως αυτόματο συμπλέκτη και νέο κέλυφος, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας αναλαμβάνει την κίνηση όπισθεν ώστε να παραλειφθούν τα αντίστοιχα γρανάζια. Έχει επίσης παραλειφθεί το air condition και το ρεζερβουάρ βενζίνης έχει μικρύνει στα 20 μόνο λίτρα.

Η χρηματοδότηση της εξέλιξης του 208 Hybrid FE έγινε από το μπάτζετ της Total που περίσσεψε όταν διακόπηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα της Peugeot Sport για τις 24 Ώρες του Le Mans.



Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube