Yamaha Niken, επανάσταση σε τρεις τροχούς [video]

Yamaha Niken, επανάσταση σε τρεις τροχούς [video]

Υπάρχουν στην αγορά τρίτροχα σκούτερ, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε δει τρίτροχη σπορ μοτοσικλέτα.

Τα παλιά τρίκυκλα που ξέραμε είχαν δύο πίσω τροχούς, όπως έχουν και οι «γουρούνες». Αντίθετα, τα τρίκυκλα αυτοκίνητα, όπως το Morgan, είχαν –και έχουν– δύο τροχούς μπροστά κι έναν πίσω.

Αυτή την «αυτοκινητική» διάταξη εφάρμοσε πρώτη η Piaggio στο σκούτερ ΜΡ3 του 2006. Σπορ μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, όμως, με 3 τροχούς σε αυτή τη διάταξη, δεν είχαμε δει μέχρι τώρα.

Η Yamaha NIken έχει έναν 3κύλινδρο κινητήρα άγνωστου κυβισμού (μάλλον 850 cc), με διπλό εκκεντροφόρο, 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο και υγρόψυξη.

Η όχι γνωστή αλλά σίγουρα σεβαστή ιπποδύναμη από τον κινητήρα αυτόν μεταδίδεται συμβατικά στον πίσω τροχό, αλλά μπροστά υπάρχουν δύο τροχοί 15 ιντσών με ανεστραμμένα πιρούνια για να δίνουν στη μοτοσικλέτα μεγαλύτερη σταθερότητα στις στροφές και στο φρενάρισμα.

Όπως θα δείτε και στο video που ακολουθεί, η Yamaha βλέπει αυτό το σύστημα ως ένα ζευγάρι σκι που φοράει ο αναβάτης. Βλέπει δηλαδή τη NIken ως ένα snowmobile με τροχούς για την άσφαλτο.

Η 3κυκλη Yamaha Niken αλλού αναφέρεται ως «μοντέλο αναφοράς» –με άλλα λόγια, ως πρωτότυπο– και αλλού ως μοντέλο του 2018. Πάντως το πιθανότερο είναι η ιδέα να βρει εφαρμογή σε κανονικό μοντέλο παραγωγής.

Για περισσότερες πληροφορίες, ας περιμένουμε μέχρι να ανοίξει ή έκθεση EICMA του Μιλάνου, στις 6 Νοεμβρίου.

[Πηγή: Yamaha]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube