Škoda Atero Concept

Škoda Atero Concept

Το τρίτο μοντέλο που μας παρουσιάζει η ακαδημία της Škoda αποτελεί μια σπουδή βασισμένη στο Rapid Spaceback.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Skoda και η ακαδημία της έχουν ξεκινήσει μια παράδοση, παρουσιάζοντας μοναδικά πρωτότυπα, που όμως δεν βγαίνουν στην παραγωγή.

Την άνοιξη του 2014 μας είχε παρουσιάσει την ανοιχτή εκδοχή του μίνι Citigo, το Citijet, και ένα χρόνο μετά μας παρουσίασε το Fabia σε έκδοση pick-up. Φέτος, σειρά να αποτελέσει πεδίο άσκησης των μαθητευόμενων της ακαδημίας είχε το Rapid Spaceback, που μεταμορφώθηκε σε 3θυρο κουπέ με την ονομασία Atero.

Στόχος της Skoda είναι να δώσει την δυνατότητα σε μια ομάδα 26 μαθητευόμενων της, 17 ετών ως επί των πλείστον, να φέρουν στη «ζωή» τα όνειρα τους. Έτσι δημιουργήθηκε φέτος το Atero, το πνευματικό παιδί των μαθητών, χρησιμοποιώντας υλικά που βρίσκουν στα ράφια της Skoda.

Το νέο πρωτότυπο ξεκίνησε να δημιουργείται στα τέλη του 2015 και πήρε στους 26 μαθητευόμενους 1.500 ώρες εργασίας. Ακόμα, είναι το αποτέλεσμα ενός εσωτερικού ανταγωνισμού για το ποιος θα σχεδιάσει το πιο ποθητό πρωτότυπο, και φυσικά να το φτιάξουν. Παρά το γεγονός ότι αρκετές εργασίες ολοκληρώθηκαν ως μέρος της εκπαίδευσης, ένας μεγάλος αριθμός εργασιών πραγματοποιήθηκε κατά τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών. Μέλη από όλες τις ειδικότητες της ακαδημίας ήρθαν σε επαφή και συνεργασία για να δημιουργηθεί το Atero που βλέπετε. Μάλιστα, ο υπέυθυνος της ομάδας, Daniel Voce ανέφερε ότι πολλοί από τους μαθητευόμενους δεν γνωρίζονταν πριν αναλάβουν το ιδιαίτερο project.

Σύμφωνα όμως τον Daniel, το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να αποφασιστεί σε ποιον τομέα θα εργαστεί ο κάθε ένας μαθητευόμενος, και φυσικά όλοι να κάνουν υποχωρήσεις στα θέλω τους. Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι η τελική έγκριση για την εμφάνιση του Atero δόθηκε μετά από 2 μήνες συζητήσεων και συναντήσεων. Και αυτό γιατί υπήρχαν στο τραπέζι προτάσεις για την δημιουργία μιας λιμουζίνας ή ενός αγωνιστικού μοντέλου στα πρότυπα των αυτοκίνητων που τρέχουν στο Dakar. Η ιδέα όμως για την δημιουργία ενός κουπέ μοντέλου τους κέρδισε όλους.

Οι μαθητευόμενοι λοιπόν, πήραν το Rapid Spaceback, του αφαίρεσαν τις πίσω πόρτες και μετατόπισαν και μίκρυναν την μεσαία κολώνα, ενώ ταυτόχρονα μεγάλωσαν τις εμπρός πόρτες και χαμήλωσαν την γραμμή της οροφής, για να δώσουν ένα κουπέ παρουσιαστικό στο 5θυρο μοντέλο. Το μεγάλο πίσω τζάμι είναι πλέον κατασκευασμένο από πλεξιγκλάς, ενώ ο πίσω όγκος ήρθε από την σεντάν εκδοχή του μοντέλου. Για να ολοκληρωθεί το αμάξωμα χρειάστηκε τρεις μήνες εργασιών, με τα πίσω πάνελ του αμαξώματος να τρώνε τον περισσότερο χρόνο δουλειάς.

Έμπνευση των μαθητών αποτέλεσε το Skoda Rapid fastback του 1984 και στόχο ήταν να παντρέψουν τα τότε σχεδιαστικά χαρακτηριστικά με τα σύγχρονα της Τσεχικής φίρμας.

Την εξωτερική εμφάνιση συμπληρώνουν το αεροδυναμικό κιτ με τις κόκκινες λεπτομέρειες, οι 18” ζάντες από το Octavia RS, οι μεγάλοι αεραγωγοί του καπό, τα LED φώτα εμπρός και πίσω και ο κόκκινος LED φωτισμός του πατώματος.

Στο εσωτερικό, την παράσταση κλέβει το ηχοσύστημα 1.800 watt με τον παλλόμενο LED φωτισμό, καθώς και οι ειδικές ταπετσαρίες που παραπέμπουν στις εκδόσεις Monte Carlo.

Τέλος, ο κινητήρας που εφοδιάζει το συγκεκριμένο πρωτότυπο είναι ο 1.4 TSI των 122 ίππων που εφοδιάζει αρκετά μοντέλα του VW Group και εκπνέει μέσω μιας ελεύθερης εξάτμισης από Octavia RS.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube