Scania NXT: Πλήρως αυτόνομο λεωφορείο, φορτηγό και απορριμματοφόρο [video]

Scania NXT: Πλήρως αυτόνομο λεωφορείο, φορτηγό και απορριμματοφόρο [video]

Το όραμα της Scania για τις μετακινήσεις και τις μεταφορές αγαθών στις πόλεις του 2030.

Η Scania παρουσίασε το πρωτότυπο NXT με το οποίο μας παρουσιάζει το όραμά της για τις μετακινήσεις των ανθρώπων και τις μεταφορές αγαθών στις πόλεις του 2030.

Το ΝΧΤ δεν είναι απλά ένα όχημα αλλά μια μεταβλητή πλατφόρμα η οποία μετασχηματίζεται σε λεωφορείο, φορτηγό ή απορριμματοφόρο ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα, οι ανεξάρτητοι εμπρός και πίσω άξονες μαζί με τους ηλεκτροκινητήρες μπορούν να ενσωματωθούν σε αμαξώματα με διαφορετικό μήκος και εσωτερική διαμόρφωση.

Έτσι, το NEXT μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους από και προς τη δουλειά τις ώρες αιχμής, να μεταφέρει αγαθά κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν η κίνηση είναι μειωμένη, και να μαζεύει τα απορρίμματα κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν οι δρόμοι είναι εντελώς άδειοι. Όλα αυτά, με τη βοήθεια του συστήματος αυτόνομης οδήγησης χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης, και με μηδενικούς ρύπους χάρη στην ηλεκτροκίνηση.

Scania NXT

Η καμπίνα του λεωφορείου η οποία εκτέθηκε στη Στοκχόλμη, έχει μήκος 8 μέτρων, βάρος κάτω από 8 τόννους και κυλινδρικές μπαταρίες κάτω από το πάτωμα που προσφέρουν αυτονομία 245 km με τα δεδομένα της σημερινής τεχνολογίας.

Το NXT είναι μια σχεδιαστική μελέτη που δεν προορίζεται για την παραγωγή, όμως αρκετές από τις τεχνολογικές λύσεις που ενσωματώνει είναι πολύ πιθανό να μεταφερθούν και στα μελλοντικά ηλεκτρικά και αυτόνομα μοντέλα της Scania.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube