Rinspeed microSNAP: αυτόνομο όχημα για πολλές χρήσεις

Rinspeed microSNAP: αυτόνομο όχημα για πολλές χρήσεις

Το ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο με modular λογική είναι πιθανό να μπει στην παραγωγή (!)

Η ελβετική εταιρεία Rinspeed είναι γνωστή για τα εκκεντρικά πρωτότυπα που παρουσιάζει κατά καιρούς όμως το τελευταίο της δημιούργημα - το αυτόνομο και παραμετροποιήσιμο microSNAP - φαίνεται πως έχει βλέψεις για την παραγωγή.

Το microSNAP το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στην Έκθεση Γενεύης, είναι ουσιαστικά μια μικρότερη έκδοση του Snap που παρουσιάστηκε στην έκθεση τεχνολογίας CES του Las Vegas πριν από λίγους μήνες. Το πρωτότυπο βασίζεται σε ένα σασί τύπου "skateboard" που ενσωματώνει όλα τα μηχανικά μέρη και μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα αμαξώματα "pods" που καλύπτουν διαφορετικές μεταφορικές ανάγκες. Όταν ο χρόνος ζωής τους φτάσει στο τέλος του μετά από αρκετά χρόνια, τα skateboard θα μπορούσαν να ανακυκλώνονται.

Η λογική ενός παραμετροποιήσιμου οχήματος με ανεξάρτητα μέρη που συνδέονται έχει αποκτήσει αρκετή δημοσιότητα τελευταία, και μας θυμίζει έντονα το πρωτότυπο Italdesign Capsula του 1982, σχεδιασμένο από τον μετρ του είδους Giorgetto Giugaro.

Microsnap

Οι εξωτερικές διαστάσεις του microSNAP είναι αντίστοιχες του Renault Twizy, χαρίζοντάς του ευελιξία στα στενά των πόλεων, αλλά ακόμα και στους διαδρόμους των εμπορικών κέντρων.

Το 25ο κατά σειρά πρωτότυπο της Rinspeed σχεδιάστηκε από την ελβετική εταιρεία 4erC και κατασκευάστηκε από την Esoro. Το όχημα κινείται με τη βοήθεια ενός συστήματος 48-volt της Mahle, χρησιμοποιεί σύστημα οδήγησης joysteer της Bozzio και φορά ζάντες 17" F2 της Borbet με ελαστικά Ventus 195/40-17 της Hankook. Τα φωτιστικά σώματα LED είναι της Prettl Lighting & Interior in Pfullingen και τα φώτα micro-pixel LED όπως και η ψηφιακή πινακίδα είναι της ankerpunkOsram.

Το microSNAP διαθέτει πληθώρα αισθητήρων που του επιτρέπουν να κινείται αυτόνομα αλλά και να επικοινωνεί με τους επιβάτες, άλλα οχήματα και περαστικούς. Οι εξωτερικοί αισθητήρες (laser scanner) που εντοπίζουν τα πιθανά εμπόδια είναι της Ibeo Automotive Systems ενώ η έξυπνη κεραία της NXP από την οποία το όχημα λαμβάνει αναβαθμίσεις και το Cloud 5G της Harman Ignite Cloud εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της αυτόνομης οδήγησης.

Rinspeed MicroSnap

Στο εσωτερικό, το iris scanner της Gentex αναγνωρίζει τους επιβαίνοντες και διαμορφώνει ανάλογα με τις προτιμήσεις τους το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας της Car-2-X στην οθόνη 49" που καλύπτει όλο το μήκος του ταμπλό.

 Επιπλέον, τα ειδικά τζάμια μπορούν να γίνονται φιμέ όταν χρειαστεί, προστατεύοντας τους από τα αδιάκριτα βλέμματα ενώ τα άνετα καθίσματα έχουν επενδύσεις από μαλακό δέρμα της Bader και εξοπλίζονται με τεχνολογία κλιματισμού της Gentherm.

Όσο για τον "ψηφιακό βοηθό", οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ Bixby, Alexa, Cortana ή Siri. Τέλος, παρόλο που τα δύο καθίσματα βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, ο κάθε επιβάτης μπορεί να επιλέξει τη μουσική της προτίμησής του χάρη στις προσωπικές ακουστικές ζώνες της Harman.

Rinspeed

Εκτός από το πρωτότυπο, η Rinspeed θα παρουσιάσει και ένα πλήρως αυτοματοποιημένο ρομπότ της Kuka, το οποίο μπορεί να κουμπώνει το κάθε αμάξωμα στο σασί του microSNAP χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι πως η Rinspeed βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης επενδύσεων ώστε το microSNAP να μπει στην παραγωγή (!).

Ο Frank M. Rinderknecht, ιδρυτής και CEO της Rinspeed δήλωσε πως οι μέρες των μεγάλων οχημάτων delivery και της σειριακής εξυπηρέτησης των πελατών στις παραδόσεις είναι μετρημένες. Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου το οποίο περιλαμβάνει πλέον και φρέσκο φαγητό, οδηγεί τον Ελβετό στο συμπέρασμα πως η λύση θα έρθει από μικρά, αυτόνομα οχήματα που θα παραδίδουν τα προϊόντα στην ώρα τους και χωρίς παρακάμψεις. Το όραμά του επίσης περιλαμβάνει διθέσια ρομποτικά οχήματα που θα μεταφέρουν τους επιβάτες τους στον προορισμό τους με άνεση και αποδοτικότητα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube