Renault R5 Turbo 3E, 380 PS και κίνηση πίσω [video]

Renault R5 Turbo 3E, 380 PS και κίνηση πίσω [video]

Η γαλλική εταιρεία παρουσίασε επίσημα το αμιγώς ηλεκτρικό Renault R5 Turbo 3E, δίνοντας μια γεύση στο κοινό από τα καθαρόαιμα αγωνιστικά μοντέλα του αύριο.

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη γέννηση του θρυλικού Renault 5. Οι Γάλλοι δε θα μπορούσαν παρά να τιμήσουν το εμβληματικό «μικρό» τους, δίνοντας με το Renault R5 Turbo 3E σε όλους μια γεύση για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. 

Το «επετειακό» concept Renault R5 Turbo 3E, αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια του Renault 5 Prototype που γνωρίσαμε νωρίτερα το 2021, εμπλουτισμένο βέβαια με την αγωνιστική φιλοσοφία της εταιρείας.

Renault R5 Turbo 3E

Το Renault R5 Turbo 3E ενσωματώνει πλήθος ρετρό στοιχείων από το θρυλικό πλέον Renault 5 Turbo, είναι πισωκίνητο και κατασκευάστηκε με στόχο να προσφέρει απόλαυση... στις πίστες αλλά και στους δρόμους. Η Renault σχεδίασε κατ’ αποκλειστικότητα ένα μοναδικό πλαίσιο χωροδικτύωμα και τοποθέτησε σε αυτό roll cage εγκεκριμένο από τη FIA. Με πιο απλά λόγια, το αυτοκίνητο είναι έτοιμο για αγώνες. 

Σχεδιαστικά, θυμίζει έντονα τον προκάτοχο του, με το βλέμμα φυσικά να μαγνητίζουν οι μεγάλοι θόλοι των τροχών και η τεράστια πίσω αεροτομή.

Renault R5 Turbo 3E

Όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, το νέο Renault R5 Turbo 3E μεταφέρει τη θηριώδη ισχύ του στους πίσω τροχούς. Μόνο που πλέον, αντί για έναν βενζινοκινητήρα, την ωμή δύναμη προσφέρουν δύο ηλεκτροκινητήρες (ένας για κάθε τροχό). Η συστοιχία των μπαταριών ιόντων λιθίου (42 kWh) τοποθετείται στη βάση του πατώματος και για τη φόρτισή της απαιτούνται δύο περίπου ώρες σε φορτιστή 380V/32A. 

Οι τεχνικές προδιαγραφές του Renault R5 Turbo 3E είναι εξίσου εντυπωσιακές όσο και η εικόνα που αντικρίζεις. Το ζευγάρι των ηλεκτρικών κινητήρων παρέχει συνολικά 380 ίππους με 700 Nm ροπής, με τα πρώτα «100» από στάση να επιτυγχάνονται σε χρόνο 3,5’’ και η τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 200 km/h.

Το Renault R5 Turbo 3E πατάει πάνω σε τροχούς 19 και 20 ιντσών (εμπρός-πίσω) και ζυγίζει χωρίς τις μπαταρίες 980 kg. Προσθέτοντας βέβαια και τις μπαταρίες το βάρος αυξάνεται στα 1.480 kg. Το μήκος του μοντέλου φθάνει στα 4 m, με το πλάτος και το ύψος να ανέρχονται στα 2.020 και 1.320 mm αντίστοιχα. 

Renault R5 Turbo 3E

Το Renault R5 Turbo 3E θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στην προσεχή Έκθεση του Παρισιού. Η Renault δεν αποκάλυψε εάν θα υπάρξει και κάποια επίσημη έκδοση παραγωγής του μοντέλου, θεωρείται ωστόσο κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η φιλοσοφία κατασκευής του συγκεκριμένου μοντέλου θα βρει πρόσφορο έδαφος είτε σε μελλοντικά μοντέλα της Alpine είτε στην εκρηκτική έκδοση παραγωγής του πολυαναμενόμενου Renault 5. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube