Renault Morphoz: Ένα ηλεκτρικό crossover που αλλάζει σχήμα! [video]

Renault Morphoz: Ένα ηλεκτρικό crossover που αλλάζει σχήμα! [video]

Το πρωτότυπο της γαλλικής φίρμας επιμηκύνεται αυξάνοντας τους χώρους της καμπίνας αλλά και την αυτονομία του.

Η Renault παρουσίασε σήμερα το Morphoz, ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο με φουτουριστικό σχεδιασμό crossover που έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις ανάγκες των επιβατών αλλάζοντας το μήκος του. Το μοντέλο - το οποίο είδαμε από κοντά στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα - βασίζεται στη νέα σπονδυλωτή πλατφόρμα CMF-EV της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi και αποτελεί προπομπό των ηλεκτρικών μοντέλων της Renault που θα παρουσιαστούν από το 2021.

Σχεδιαστικά, το μοντέλο υιοθετεί τη νέα ταυτότητα της Renault η οποία θα χρησιμοποιηθεί στα μελλοντικά μοντέλα της. Στο εμπρός μέρος τα φώτα ενώνονται με τη φωτιζόμενη γρίλια και προεκτείνονται χαμηλά στον προφυλακτήρα πλαισιώνοντας τις αεροδυναμικές του πτυχώσεις και τις ενεργές εισαγωγές αέρα. Το πρωτότυπο είναι βαμμένο σε απόχρωση Ivory Gold με λεπτομέρειες σε Electric Yellow και Glossy Black. Πίσω ξεχωρίζει η λωρίδα LED που ενώνεται με το σήμα της Renault, οι έντονη γωνία που σχηματίζεται στην πόρτα του χώρου αποσκευών και η αεροτομή-προέκταση της μαύρης οροφής με κεντρικό διαφανές φωτιζόμενο πτερύγιο.

Στο προφίλ πρωταγωνιστούν οι θηριώδεις τροχοί 22" με τις πεντάκτινες ζάντες να προεκτείνονται στα ελαστικά. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι οι αναλογίες του πρωτοτύπου καθώς έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν!

Renault Morphoz

Όταν βρίσκεται στο City mode, το Moprhoz έχει μήκος 4,4 m με μεταξόνιο 2,73 m. Σε Travel mode, το πρωτότυπο επιμηκύνεται από δύο διαφορετικά σημεία (πίσω από τον εμπρός τροχό και στην ουρά) φτάνοντας τα 4,8 m με μεταξόνιο 2,93 m! Και στις δύο περιπτώσεις, το πλάτος είναι 2 m και το ύψος 1,55 m.

Η βασική μπαταρία 40 kWh βρίσκεται κάτω από το επίπεδο πάτωμα της καμπίνας και προσφέρει αυτονομία 400 km, ενώ στη μακρύτερη εκδοχή του η χωρητικότητα της μπαταρίας μπορεί να αυξηθεί στα 90 kWh (+50 kWh) για αυτονομία έως 700 km, η οποία τοποθετείται σε ειδικό σταθμό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η ισχύς του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης προσαρμόζεται επίσης, με 100 kW (136 PS) σε City mode και 160 kW (218 PS) σε Travel mode.

Renault Morphoz

Δύο πόρτες που ανοίγουν αντικριστά, δίνουν πρόσβαση στην ευρύχωρη καμπίνα όπου κυριαρχούν οι κίτρινες επενδύσεις. Οι επιβάτες κάθονται σε τέσσερα ανεξάρτητα καθίσματα, με τις πίσω θέσεις να είναι συρόμενες και τη θέση του συνοδηγού να περιστρέφεται μετατρέποντας την καμπίνα σε ένα στιλάτο σαλόνι.

Στο ταμπλό βρίσκουμε ένα τιμόνι ορθογώνιου σχήματος με ενσωματωμένη οθόνη και χειριστήρια στο κέντρο του, ψηφιακό πίνακα οργάνων LivingScreen που εξαφανίζεται όταν το επιλέξει ο οδηγός, και επιφάνειες αφής που σε συνδυασμό με φωνητικές εντολές δίνουν πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του οχήματος. Το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας διαθέτει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, ενώ υποστηρίζει συνδεσιμότητα 5G. Τέλος, το Morphoz έχει συστήματα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3, ενώ με την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης του μέλλοντος θα μπορεί να εκτελεί χρέη... αυτόνομου taxi, εξασφαλίζοντας έξτρα εισόδημα στον ιδιοκτήτη του, όταν εκείνος δεν το χρησιμοποιεί.

Μπορεί το φουτουριστικό Morphoz να μην προορίζεται για την παραγωγή, όμως είναι σίγουρο πως αρκετά σχεδιαστικά και τεχνολογικά στοιχεία που εισάγει θα βρουν το δρόμο τους σε μελλοντικά μοντέλα της Renault.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube