Porsche Mission R: Ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό αγωνιστικό [video]

Porsche Mission R: Ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό αγωνιστικό [video]

Με το πρωτότυπο Mission R η Porsche μας δίνει μία πρώτη γεύση του τι θα πρέπει να περιμένουμε στους αγώνες τα επόμενα χρόνια. Και πιθανά ανοίγει το δρόμο για την επόμενη, αμιγώς ηλεκτρική 718 Cayman.

Το ηλεκτρικό πρωτότυπο που παρουσίασε η φίρμα στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης αυτοκινήτου του Μονάχου έχει συνολικό μήκος 4.326 mm (ελαφρά μικρότερο από την 718 Cayman) αλλά μπορεί να γυρνάει στην πίστα στους ίδιους ρυθμούς με την αγωνιστική 911 GT3 Cup! Η Porsche έχει προσθέσει όλη της την τεχνογνωσία από τους αγώνες αλλά και από την ηλεκτροκίνηση, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο που πιθανά θα αποτελέσει τη βάση για το μέλλον.

Εδώ, με τον όρο μέλλον δεν μιλάμε μόνο για το μηχανοκίνητο αθλητισμό αλλά και για τα μοντέλα δρόμου. Υπενθυμίζουμε πως οι Γερμανοί έχουν δηλώσει την επιθυμία τους οι επόμενες 718 Boxster και Cayman να κυκλοφορήσουν και σε αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται στοιχεία του συστήματος κίνησης αλλά και λεπτομέρειες από τη δομή του αυτοκινήτου και την εξωτερική εμφάνιση να περάσουν στην παραγωγή. 

Επιστρέφοντας στο Mission R, είναι ένα πρωτότυπο αγωνιστικό όχημα, κατασκευασμένο ως επί το πλείστον από σύνθετα υλικά. Παρότι ηλεκτρικό, έχει καταβληθεί προσπάθεια ώστε το βάρος του να παραμείνει στην περιοχή των 1.500 κιλών. Και σύμφωνα με τους εξελικτές του, διαθέτει τη λογική του «old-school mid-engined design» με το συσσωρευτή να βρίσκεται τοποθετημένος εκεί που θα περίμενε κανείς να βρει σε ένα συμβατικό όχημα τον κινητήρα.

porsche

Αναφορικά με την ισχύ, παρέχεται από δύο ισχυρά ηλεκτρικά μοτέρ, τοποθετημένα από ένα σε κάθε άξονα. Στους μπροστινούς τροχούς συναντάμε ένα σύνολο 435 PS, ενώ στους πίσω ένα μοτέρ 653 PS. Συνδυαστικά, στο πρόγραμμα qualifying mode το αυτοκίνητο μπορεί να αποδώσει 1.088 PS, ισχύς αρκετή για να εξασφαλίσει το 0-100 σε λιγότερα από 2,5 sec και τελική ταχύτητα άνω των 300 km/h. Στο race mode η ισχύς πέφτει στα 680 PS, αποδίδεται όμως σταθερά, με το όλο σύστημα να μπορεί να διαχειριστεί τα υψηλά θερμικά φορτία.

Περνώντας στα του συσσωρευτή, είναι χωρητικότητας 80-85 kWh και μπορεί να φορτίσει σε παροχή έως 340 kW. Χάρη στην τεχνολογία 900V της Porsche, αρκούν 15 λεπτά για να ανέβει από το 5 στο 80%. Αυτονομία δεν αναφέρεται πουθενά, σε ρυθμούς αγώνα όμως δεν θα περίμενε να δει κανείς τα νούμερα που διαφημίζουν τα συμβατικά ηλεκτρικά οχήματα. 

Σύμφωνα με το Matthias Scholz, υπεύθυνο του τμήματος Porsche Motorsport GT race car, πρόκειται για ένα «καθαρό αγωνιστικό όχημα, που δίνει μία ιδέα του πως θα μπορούσε να είναι ένα αγωνιστικό για ιδιωτικές ομάδες». Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περάσει στην παραγωγή σε περίπου τέσσερα χρόνια από σήμερα. Το αν τελικά θα το δούμε το 2025, ο χρόνος θα το δείξει.

[Πηγή: Porsche]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube